Translate

петък, 3 юни 2011 г.

СЗО обяви, че е възможно излъчването на джиесемите да е канцерогенно

Не е изключено мобилните телефони да причиняват рак на мозъка.Изводът е направен от Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО на базата на проучвания, реализирани от 31 учени в 14 страни, сред които няма българин. 
Резултатите са представени на среща в Лион, на която според изнесената статистика в света в момента се използват около 5 милиарда клетъчни телефона, като употребата им нараства особено сред младежите и децата. Населението на Земята по данни от 2008 г. е 7 милиарда души.
Специалистите са изследвали въздействието на радиочестотните електромагнитни полета, каквито са тези на безжичните комуникационни устройства. Учените признават, че все още нямат категорични доказателства, че именно мобилните телефони причиняват рак на мозъка, но предупреждават за такава опасност.
Причината е изследване, което показало, че хората, които говорят по 30 минути дневно по GSM в продължение на 10 години, са с 40 на сто по-застрашени от глиома, отколкото останалите.
По данни на екипа от 31 учени през 2008 г. от този вид тумор на нервната система в света са били болни 237 913 души.
Д-р Джонатан Съмет от университета в Южна Калифорния, който е и ръководител на екипа, предупреждава, че трябва да бъдем предпазливи в обобщенията, защото е необходимо да се съберат допълнителни данни.
Екипът от учени смята, че мобилните телефони могат да бъдат класифицирани като вероятно канцерогенни в скала, която Агенцията за изследване на раковите заболявания към СЗО прави от 1971 година насам. В нея влизат 400 фактора или агенти, сред които са околна среда, химикали, начин на живот и др. Препоръката на СЗО е да се вземат адекватни мерки за намаляване на риска за здравето вследствие на употребата на GSM-и.

---------
Експертите съветват:
  • всеки разговор по мобилния телефон да не е по-дълъг от 2 мин и ако може да е с хендсфри. 
  • общата продължителност на разговорите по джиесема да е в рамките на 2 часа за едно денонощие.
  • не дръжте апарата близо до сърцето си, което може да е опасно за пациенти със сърдечни импланти. И до гениталиите. При последната ситуация не е изключено да имате проблем с плодовитостта. 
    • нощно време не поставяйте джиесема до главата си или на съседната възглавница, а поне на 50 см разстояние.
    • когато набирате номер на мобилния си апарат, да го държите напред пред тялото, докато видите на дисплея, че сте се свързали с търсения от вас човек. И чак тогава да доближите телефона до ухото си. Същото може да правите и когато отговаряте на обаждане. Първо натиснете зелената слушалка на апарата, изчакайте 1-2 секунди и чак тогава проведете разговора си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар