Translate

събота, 4 юни 2011 г.

У нас -всяка четвърта жена е жертва на насилие

През 2010 г. 26 497 жени са станали жертва на насилие (или 36% от всички лица, жертви на престъпления), 27 жени са станали жертва на умишлено убийство, има 173 изнасилвания, 61 отвличания. Най-голям процент са жертвите на кражби и грабежи, съобщи във Варна доц. д-р Веселин Вучков - заместник-министър на вътрешните работи, предаде Радио Варна.
От 03.06.т. г. жертвите на заливане с киселина станаха 25, тъй като в София бе залята 22-годишна жена.
Такива видове посегателства има само в Пакистан и Либия. 
Евродепутатът Антония Първанова съиобщи, че 45% от всички жени в ЕС са били жертва на някакъв вид насилие, а всяка пета жена в Европа е обект на домашно насилие. Общите годишни разходи в ЕС, свързани с домашното насилие, се равняват на 16 млрд. евро; над 130 млн. жени и момичета в световен мащаб са били подложени на генитално осакатяване, а в ЕС те са 500 хиляди. Тя заяви, че се очаква решение на Европейската комисия, с което насилието срещу жени да се инкриминира. 
-------
Информационното бюро на Европейския парламент в България организира в рамките на Дните на ЕП във Варна (31 май - 5 юни) кръгла маса на тема "Превенция и европейски политики срещу насилието срещу жените". На нея представителите на неправителствените организации, работещи в областта, евродепутатите Антония Първанова (АЛДЕ) и Мария Неделчева (ЕНП), както и заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков представиха основните въпроси, свързани с насилието, основано на пола, и очертаха политиките и мерките на национално и европейско ниво, които да помогнат за предовратяването на този проблем в съвременното общество, съобщиха от Информационното бюро.
При откриването на кръглата маса, Виолета Симеонова Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, отбеляза, че до момента в България има 25 жени, които са жертви на обезобразяване с киселина - престъпление, което в подобни размери в ЕС съществува само в нашата страна. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар