Translate

понеделник, 27 юни 2011 г.

Европейската комисия обмисля план директно да управлява регионалните фондове в Гърция, Румъния и България, тъй като администрациите на тези страни в момента не са способни сами да се справят с тази дейност

Това заяви в интервю за "Еурактив" миналата седмица германският евродепутат либерал Йоргос Катцимаракис.
Всъщност идеята само е представена от Катцимаракис. Иначе тя принадлежи на комисаря за регионалната политика Йоханес Хан. Той смята, че подобен план е нужен за трите страни. "Въпросът за усвояването на европейски пари е сериозен проблем за комисаря, отговарящ за кохезионните фондове. Той вижда, че трите страни не са способни да усвоят еврофондовете правилно", каза още Кацимаракис. Според него проблемите се дължат на "несъществуващия капацитет на министрите да направят предложения, но също така и да работят върху програмите и да решават проблемите в страната".
------
На практика за България ЕС отдели 7 млрд. евро по няколко оперативни програми и други фондове като тези средства трябва да бъдат усвоени за периода от 2007 г. до 2013 г.
Фактите показват обаче, че пПарите, договорени по структурните фондове и програмата за развитие на селските райони от приемането ни в ЕС до сега, са 25%. Иначе казано изпълнени са проекти за 1,75 млрд. евро. Усвоените - едва 10%. Това прави едва 700-750 млн. евро. 
В момента договорените средства са 37%. За една година сме договорили 25%, а сега за две години сме успели да договорим скромните 12%, за да стигнем до 37%. 
"Има реална опасност България да изгуби част от средствата", предупреди и комисарят Хан.
 
Най-фрапиращият пример за пълната неспособност от страната на кабинета в усвояването на средствата от ЕС са парите, отпуснати за здравеопазване. За модернизацията на българските клиники има отделени 288 млн. евро. Никоя от тях до момента не е подготвила и защитила проекти. Една от причините е, че за две години се смениха трима здравни министри. Другата е, че се правят опити частните болници да вземат пари, като се планира поглъщането на малки държавни и общински клиники от големи частни. Това се планира да се направи, тъй като средствата се отпускат за болници, в които държавата и общините държат 51% от капитала. Не е изключено, след като усвоят парите, минориторните държатели на капитала да погълнат мажоритарния собственик. Например чрез вдигане на капитала.
Практиката в другите соцстрани обаче показва, че това може да стане бързо и ефективно. Например Словения е договорила 98% от парите за здравеопазване. Литва - 85%, Полша - 77%. България - нито лев.
"Към момента не сме усвоили средства, да. Но вече има сключени договори за рехабилитация и оборудване на болници", твърди здравният министър д-р Стефан Константинов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар