Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

МЗ ще плаща на лечебните заведения не само за трансплантация, а и за отхвърлен присаден орган

каза доц. Силви Кирилов, новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Предвижда се МЗ да плаща лечението в случаите, в които има отхвърляне на бъбрек до 10 хил.лв, до 25 хил.лв - за сърце, до 20 хил. лв. - за черен дроб. Средствата, които се плащат за трансплантации ще бъдат увеличени. Това е предвидено с промени в наредба, които ще влязат в сила от следващата година. Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб - с 25 хил.лв. Новият размер на заплащането ще влезе в сила от началото на следващата година.
--------
От началото на тази година са извършени 8 трансплантации - 4 на бъбрек, 3 на черен дроб и 1 на сърце.Чакащите за трансплантация на бъбрек са 807, от които 14 са деца. Нужда от трансплантация на черен дроб имат 26 пациенти, от които 3 са деца. За трансплантация на сърце чакат 25 човека - две са децата, а 4 са възрастните, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.
-------
Около 2 хиляди българи са изразили несъгласие да бъдат донори на органи. Донорството в България не е добре развито и вероятно това се дължи на недоверието, което се породи след сигнали на няколко пациентски организации срещу агенцията по трансплантация, допълни доц. Кирилов. 
По закон всеки, който не иска да дарява органи, трябва да впише нежеланието си в здравноосигурителната си книжка и тя да бъде заверена от личния лекар и здрав­ната каса. В страната има 17 лечебни заведения, които са и бази по трансплантации.



Няма коментари:

Публикуване на коментар