Translate

вторник, 28 юни 2011 г.

Фрешът от грейпфрут има нисък гликемичен индекс

Сокът от портокал и мандарина също, което означава, че не водят до рязко увеличаване на кръвната захар, а охладения лимонов сок без захар е № 1 за диабетиците особено  в жегите

Диабетиците трябва да се ограничават от зрелите костилкови плодове като череши, кайсии и др. 
Те е добре да наблягат на всички бобови растения и граха, зърнените храни, киселото мляко, ръжен хляб. Нишестето и скорбялата са сложни въглехидрати, които по-бавно покачват кръвната захар.
Грепрутът помага и да се регулира апетитът, както и допринася за нормализиране нивото на глюкозата в кръвта.
Причината за това е веществото нарингин, което се съдържа в този плод.
Нарингинът подобрява храносмилането, активизира работата на черния дроб и стимулира изгарянето на мазнините. Затова при редовна консумация на грейпфрут, излишните килограми изчезват по естествен начин..
-------
При едновременна консумация на грейпфрути или сок от тях с някои лекарства могат да настъпят ефекти, подобни на тези, които са характерни за предозиране на лекарството. Явлението е известно като грейпфрут-ефект и представлява блокиране на ключов ензим, който участва в метаболизирането на някои лекарства. Веществата от плодовете, които превръщат нормалните дози лекарства в токсични свръхдози, се наричат фуранокумарини.
Учените търсят с какво могат да „обезвредят” фуранокумарините.
От различните химични и биохимични методи, които са изпитани, изследователите залагат най-много надежди на ефекта, постигнат от гъбата смръчкула (Morchella esculenta).
И в прясно и в изсушено състояние тази гъба намалява инхбиращия ензимите ефект на фуранокумарините с 60 %.

Няма коментари:

Публикуване на коментар