Translate

понеделник, 6 юни 2011 г.

Комплексна ергономия в зъболекарската практика – принципи и приложение


Това бе темата на проведения международен семинара, във Факултета по дентална медицина при МУ-София, на 4 юни т. г.
Организатор на събитието бе Доц. Д-р Лидия Катрова, д.м., ръководител на кръжокът по дентална ергономия.
Трите изключително интересни презентации бяха представени от гост-лекторите от Международния институт по дентална ергономия и Международния институт по мениджмънт и информатика със седалище в Сеул, Южна Корея. Основната тема на презентациите беше представяне на концепцията за организация на живота и професионалната дейност по закона на хармонията в природата и обществото.
Целите на ергономията, в частност денталната ергономия, са две: увеличаване на производителността на труда чрез създаване на адекватна работна среда и подготовка на работешите за енергопестящ и здравноцелесъобразен стереотип на работа. Последните 30 години са наситени с много изследвания, които доведоха до формулиране на стандартите за машини и оборудване в работата, препоръки и законодателни регулации. Много малко са, обаче,  изследователите, които разработват и предлагат цялостни концепции за хармонично интегриране на професионалните и човешки потребности в единен „план за развитие” на личността. Такава уникална концепция е „Proprioceptive derivation”.
Проприоцептивния подход се основава на съблюдаване на основните природни закони: (1) физически - закона за гравитацията”, (2) социални – интегритет на обществото, на основата на комуникация и сътрудничество, (3) биологични- управление на професионалната дейност чрез „опознаване” на възможностите на проприоцептивния апарат на човешкото тяло и трениране на автоматизма „възприятие, позиция, движение”. В трите лекции бяха представени основните параметри и проявления на „РД концепцията” в живота (pd-life), в денталната практика (pd-dentistry), в ортодонтията  (pd-dentistry). Основна нишка и в трите лекции е, че единствено съблюдаването на природните закони гарантира дълъг професионален и човешки живот.
Ортодонтът проф. Ким Ил Бонг, занимаващ се и с мениджмънт,се спря основно на pd-life като подчерта, че всеки елемент от концепцията e проверен и подкрепен с емпирични  бази-данни. Преди да се подходи към организацията на времето (дневната програма) и на пространството (от жилището и работното помещение до съдържанието на най-малкия шкаф) трябва да се обмисли необходимостта от всеки един детайл! Да се отстрани всичко ненужно, както в живота, така и в работата. Той сподели, че неговия учител Dr.Beach също изключително много държи на организацията на деня: ако два часа дневно се правят излишни неща, то човек живее не 24, а 22 ч. в денонощието!
Глобализацията, предполага непрекъснато да се осъществяват контакти, да се обменят знания, да се вземат информирани решения. Професионалното развитие е свързано с отворени към света възгледи, равновесието и хармонията се основават на общуването с хората от близкото обкръжение. Освобождавайки се от ненужните вещи и дейности, можем да се концентрираме върху истинските си нужди и да постигнем удовлетворение от своята работа като зъболекари, поясни професорът. 
Ефективното управление на практиката се основава на системния подход. Дефинира се основна единица –кабинет, клиника, дефинира се работно място. В работния кабинет трябва да бъдат елиминирани всички ненужни, движения в работата на екипа, тъй като се работи на малък обект и целта е, да се правят колкото е възможно по-малко излишни движения, като всички движения трябва да бъдат извършвани с лекота.
Всичко се изпълнява от екипа в седнало положение, каза проф. Ил Бонг. Ергономията е извършване на дейностите, без зъболекарят да уврежда себе си или да нарушава лечебния протокол. Ергономията оптимизира отношенията зъболекар-пациент, оборудването на кабинета, с което практически се дават решенията за върхови постижения в работата. Това ще подобри качеството на живот на зъболекаря и ще доведе до по-ефикасен резултат от работата върху пациента, заяви той.
Според проф. Ил Бонг най-добре е зъболекарят да работи седнал на 11-12 часа, с изправен гръб, зад главата на пациента, Пациентът трябва да е легнал с изправен гръб и да се чувства комфортно и спокойно. Масичката с инструменти да е на 9 ч. т. е. цялата апаратура (само необходимите апарати), да е поставена на адекватното, правилно място и височина, като за стабилизация на ръката се използват само първите три пръста. Медицинската сестра също трябва да е седнала, но от ляво, отговаря за аспирацията на течности от устата. Погледът е насочен леко надолу (80 градуса), оперативното поле е на нивото на гръдната кост на оператора,  главата на пациента може да бъде наклонена до 45 градуса на ляво или дясно, отварянето на устата трябва да е между един и три пръста, не повече. Краката на зъболекаря трябва плътно да се  допират, с цяло стъпало върху пода, леко отворени. Педалът обикновено стои там, където би бил педала на газта в един автомобил.

Той подчерта, че зъболекарят не бива да е абсолютно изправен, прегърбен или приведен напред, с несиметрични рамене, извита глава на една страна, с усукан гръбнак, с ръце държани високо, защото всичко това води не само до некомфортност и бърза умора, но и хронични болки в гърба и мускулите и най-вече се създава опасност за ранна загуба на професионална работоспособност. При работа в право положение, освен че се усуква гръбначният стълб, зъболекарят няма достатъчно опора за ръцете и не може да се концентрира в прецизността на извършване на всички лечебни дейности.
Просто всичко в кабинета трябва да е на една ръка разстояние до зъболекаря, както се казва, образно се изрази гост-лекторът. Всички замервания са правени към ориентировъчната точка-2-ри молар (7-ми зъб), което е гаранция за стабилна, добра работа в устата на пациента, съобщи проф. Бонг. От съществено значение е и начинът на хващане на инструментите, с цяла длан, с опора на палеца или показалеца и като писалка.
Какво е произведение на изкуството? Според Проф. Ил Бонг изкуството е това, от което е премахнато всичко ненужно, така е и в зъболекарската професионална дейност. Истински професионализъм има там, където е отстранено всичко излишно. В зъболекарското изкуство постижение е балансираната стартова позиция за работа, в която няма нищо принудително за опорнодвигателния апарат. Тялото е изправено, като оста минава между 7-ми шиен и 4-ти лумбален прешлени. „Нулевата концепция” по отношение на разхода на енергия се основава на автоматизиране на движението - достигането на цел без участие на зрителния анализатор. Например, внасяне на храната в устата или докосване на върха на носа с показалеца при затворени очи, са примери за проприоцептивна регулация на движението.
Трябва да се съблюдава природният закон за гравитацията, трябва да не се извършват ненужни дейности, да не се говорят излишни приказки, да не се яде ненужна по количество и качество храна, за да сме здрави. Казано по образен начин -  да не се опитваме да плуваме срещу течението. 
Подобно на нотите и картините, които са универсални и се възприемат във всички държави по света, глобализацията налага използването в Интернет мрежата на номериране на всички човешки системи и тъкани като се започне от общото и се премине към частното, обясни той. Така напр. с 0 се обозначава всичко извън тялото, с 1-кожа, с 2-мускулно скелетна система, с 6200 – денто алвеоларни отношения и т. н., обяви проф. Бонг.
Проф. Бонг каза, че изключително дисциплиниращо и пестящо време е всичко в живота да бъде подредено, защото така се пести енергия и ресурси, но сподели, че неговата съпруг все още не може да свикне най-вече с реда в техния хладилник.
Футуристичните прогнози са, че човешкият живот ще достигне продължителност 120 години. Ето защо, ако тялото ни до 60 год. възраст, до известна степен се грижи само за нас, от 60 до 120 г. ние трябва да го правим, за да доживеем тези години, в едно добро здраве. В тази връзка в концепцията ни сега на първо място е зъболекаря, а не пациента,за да няма той на 50 г. болки в гърба т.е да е. с разсипан гръбнак, посочи той.
В 21 век трябва да организираме животът си по друг начин, да държим винаги на здравословния начин на живот, да установим информационна система за обучение в глобален аспект, с глобални стандарти и да имаме пари, които ни дават свободата, но ако те са прекалено много ще изразходваме прекалено много енергия за тях. Ние не сме глашатаи на комерсиализацията в медицината, ние оказваме необходимите грижи на нашите пациенти и като зъболекари трябва да съблюдаваме и да даваме по-добро качество, качество, качество на лечение, но ние трябва да се грижим и за себе си, за да бъдем здрави и ефективни, каза още той в заключение.
И според тримата лектори оптималният вариант за работа е двама зъболекари да делят пет стола, да имат един хигиенист, двама асистенти (мед. сестри), двама помощник-организатори и площ 140 ±5 кв. м.. Те препоръчаха на студентите да се упражняват в използването на денталното огледало, както и да съблюдават принципите, за които говориха, за да имат удовлетворение, през целия си живот, от взетите решения, ориентирани към пациентите, за да бъдат сведени до минимум опасностите от грешки, за да се пести ресурс и да имат контрол над инфекциите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар