Translate

понеделник, 13 юни 2011 г.

Най-социалната и безвредна пломба -амалгамната става най-скъпата. 702 лекари по дентална медицина са напуснали Българияот 2007 г. досега

и са намерили професионална реализация в страни стари членки на ЕС. Повечето от тях са млади - скоро завършили и на възраст до 35 години. Броят им обаче е много по-голям и реално тази цифра трябва да се умножи по 3 или по 4, за да се получи истинска картина за това колко български лекари по дентална медицина са напуснали страната от 1990 г. досега и са потърсили реализация в чужбина, съобщи на специална пресконференция д-р Борислав Младенов, председател на УС на БЗС. Като причини той посочи липсата на алтернативи за професионална, житейска реализация и усъвършенстването им като специалисти, както и лошата обща икономическа конюнктура в страната.
-Имам претенциите, че съм в час с проблемите на съсловието ни. Ще търсим  пресечната точка и с обществото, от което зависят всички лекари по дентална медицина в своята практика, защото когато БЗС решава проблеми касаещи денталната медицина той решава и проблеми на обществото. Бурните аплаузи на колегите , с които на конгреса ни бяха изпратени д-р Донка Станчева – Забуртова, старият-нов гл. секретар на БЗС и д-р Николай Шарков като председател на БЗС, който сега е зам. председател на организацията ни, говорят за тяхната работа и аз стъпвам здраво върху постигнатото от съсловието ни досега, каза д-р Миланов.
Необходимо е да бъдем в постоянен диалог с институциите у нас, да има такива условия за развитие на младите ни колеги, за да се чувстват те равноправни на колегите си от ЕС, каза още той и декларира, че ще продължи създадената в годините добра комуникация между медиите и тяхната съсловна организация.
По думите на д-р Шарков зъболекарите напускащи страната ни годишно възлизат на два випуска дипломирани зъболекари от София и Пловдив, взети заедно, които струват скъпо на обществото, тъй като за обучението им държавата е давала около 100 000 лева, за курса от 5 години и половина. И те отиват в страни като Великобритания, където има недостиг на зъболекари и извършват ниско квалифицирана дейност като екстракции и пломби. Най-скъпото образование е на лекарите по дентална медицина, а ние подаряваме на Великобритания, Дания, Финландия и др. държави по 30 -35 млн. евро, продължи той и поясни, че това се случва не само със зъболекарите, но и с всички висококвалифицирани млади кадри . Основното, което ги гони е материалният фактор и ние ги "изстрелваме" навън, поради лошите икономическите условия у нас, поясни д-р Шарков.
Според него трябва да се намери наистина разумно решение за тяхното задържане тук, чрез взаимно обвързаност на всички процеси. И тук е ролята на местната власт-областните управители на общините като Монтана или Търговище примерно, в които денталните лекари са малко могат да осигурят стипендии за студенти, но срещу задължителен договор за работа, за известен период от време, след завършване на висшето образование. Това са елементарни мерки, стига обаче общините да имат пари, направи уговорката той.
Имаме ясни и точни цели , но всичко зависи от бюджета, който ще успеем да извоюваме, но като се борим за увеличаване на общия бюджет на НЗОК, каза зам. председателят на БЗС. От 9% плащания по задължителното здравно осигуряване паднахме на 4% т. е.парите за дентална медицина, които плаща НЗОК чувствително са намалели . Ние сме клинична дейност, а се равняваме на медико-диагностичните дейности, които са допълваща дейност, каза още той.
По думите му най-социалната и безвредна пломба от амалгама ( сдържа 67% сребро) става най-скъпата, поради скачане цената на среброто с 200% и спиране от 2013 г. на производството на живак. Добивът му се забранява  и той ще се получава само чрез рециклиране, което също ще оскъпи крайната цена.
По отношение на новото НРД бе категоричен, че извоюваният от тях пакет за деца до 18 г. е приоритетен, но ще се борят за увеличение на пакета за възрастни, защото те плащат здравно осигурителни вноски, до детския,стига обаче да има реални средства за целта.
По време на пресконференцията стана ясно, че районите  с най-остра необходимост от лекари по дентална медицина са Враца, Монтана, Плевен, Силистра, София-област, Търговище и Шумен. 
У нас на един  лекар по дентална медицина се падат по 900 души население, особено в големите градове,за разлика от Европа, където те са 1: 1200. 
СЗО препоръчва  съотношение да бъде 1:2000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар