Translate

петък, 3 юни 2011 г.

ЕКОПАК-лидер на пазара с 46% пазарен дял


През 2010 година Екопак запазва позицията си на пазарен лидер благодарение на доверието и подкрепата на клиентите, усърдната работа на екипа и партньорството на общините и подизпълнителите, с които работи.
За миналата година клиентите на Екопак са декларирали 116 658 тона опаковки, от които. организацията е рециклирала и оползотворила 56005 т. -7 870 т. пластмаса, 30 164 т. хартия, 12 256 т. стъкло, 2 881 т. метал и 2 883 т. дървесина.
Така са спасени от изсичане 392 130 дървета, спестени 56 664 хил. квч. eлектроенергия, 959 млн.литра питейна вода и 120 хил. куб.м. обем от депата за отпадъци.
За изминалите 7 години Екопак изгради най-голямата в България система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като разположи повече от 19 600 цветни контейнера на територията на 96 общини.
През 2010 г. се пусна в експлоатация автоматична сортираща инсталация за стъклени опаковки. През 2011 г. предстои тя да бъде дооборудвана с оптичен сепаратор, както и да се закупи нова сепарираща инсталация за пластмаса и хартия, която ще обслужва района на гр.Русе.
Същевременно Екопак продължава да инвестират в информационни и образователни кампании, насочени към децата, учениците и гражданите. Тази година те включват проекти като: провеждане на Еко-час на класа в училищата във всички 96 общини, в които Екопак оперира, Зеления Еко-автобус, които са подкрепени от Министерството на образованието, науката и младежта; шатрата на Екопак „Архитекти на бъдещето“, която като проект стартира успешно миналата година и продължава и тази. Също така на 15 април стартира пилотен проект „Район Оборище – модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки”, в който са залегнали различни инициативи. 

На  специална пресконференция Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак сподели, че конкурсът за домашни контейнери,  е приключил  и макар че има наградени победители, все още няма такъв проект, чиято себестойност да е толкова ниска, че Екопак да си позволи да закупи и поставят безплатно 200 хил. контейнера в страната. 
И макар, че в Европа има даже кофи, които смилат боклука в тях  то нашата  малка мечта е  хората да започнат да събират разделно отпадъците си и  клошарите да не чупят и ограбват контейнерите ни. Но не бива и да забравяме, че в развитите  западно европейски държави там този процес на разделното събиране на боклука е от преди 30-40 г.и той е налаган, чрез санкции.  
Всяка първа събота на месеците до октомври желаещите ще получават специални чували, на специални щандове, за разделно събиране  на битовите отпадъци в парк "Оборище", докторската градина и парка на ул."Бели Искър".А всяка втора и четвърта неделя на месеца те ще бъдат събирани от Екопак.
------------------
ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ” АД е първата лицензирана организация за оползотворяване и рециклиране на масово разпространени отпадъци от опаковки в България. Регистрирана е по Търговския закон като акционерно дружество без право да разпределя печалба и не използва услуги от своите акционери и клиенти. Това изключва конфликт на интереси между дружеството и дейността на неговите акционери. Набраните приходи от вноски за оползотворяване се инвестират в изграждане на системи за разделно събиране в общините, сортиращи инсталации и техника за събиране и транспортиране на отпадъците от опаковки, а отпадъците се предават за рециклиране и оползотворяване. 
От създаването си през 2004 г. ЕКОПАК е единственият представител на България в Pro Europe – европейската организация на компаниите за оползотворяване на отпадъците и споделя опита на 33 водещи европейски организации с тази дейност. ЕКОПАК единствен притежава правата за страната ни за търговския знакЗелена точка” – най-широко прилаганията търговски знак в света.
ЕКОПАК е избрала най-масово използваната в Европа и ефективна от икономическа гледна точка система от 3 цветни контейнера: син - за хартия и картон, жълт - за пластмасови и метални опаковки и зелен - за стъкло. Тази система се основава на максимално разделяне на отпадъка от първоизточника, т.е. още в домакинството, офиса или магазина. Това гарантира събирането на по-голямо количество годни за рециклиране отпадъци от опаковки. Освен висока чистота на суровините, три-контейнерната система дава възможност за разумна себестойност на сепарирането им. По този начин отпадъците си от опаковки третират 20 държави в Европейския съюз, сред които Германия, Великобритания, Португалия, Испания, Чехия и Полша.
От май 2006 до декември 2010 г. са инвестирани над 15 млн. лв. в системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, сметоизвозваща техника и сепариращи инсталации по региони. В сумата не са включени разходите за опериране на системите за разделно събиране, които нарастват заедно с увеличаването на броя на общините-партньори.
Организацията има сключени договори с 96 общини, обхванала е население от            2 855 000 млн. души и е най-големият партньор на местните власти при въвеждането на разделното събиране на отпадъци от опаковки. На тяхна територия сме разположили и обслужваме 19 600 цветни контейнера. ЕКОПАК е единствената българска организация за оползотворяване, която разполага с 12 действащи сепариращи инсталации (София, Божурище, с. Равно поле, Горна Оряховица, Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Дупница). Общият капацитет на сортиращите мощности възлиза на 300 хил. тона в зависимост от сменното натоварване. Към момента инсталациите са натоварени на 25% от капацитета си.
Екопак има сключени договори с 27 български завода за рециклиране на суровини по региони, което й позволява ефективната преработка на отпадъците и цялостен контрол върху пътя на опаковките.


Няма коментари:

Публикуване на коментар