Translate

понеделник, 27 юни 2011 г.

Броят на болните от диабет се е увеличил повече от два пъти през последните 30 г.


И е достигнал 347 милиона души в световен мащаб, се съобщава в доклад, публикуван в специализираното медицинско сп. "Лансет". Докладът е изготвен от екип специалисти от катедра "Глобално здравеопазване" към Имперския колеж в Лондон и Харвардския университет в САЩ в сътрудничество със СЗО.
Според изследването най-много диабетици – 138 милиона има в Индия и Китай Още 26 млн. има в САЩ и Русия, а в Западна Европа пък диабетът е сравнително слабо разпространен.
Най-рязко увеличение на броя на диабетиците се наблюдава на тихоокеанските острови. На Маршаловите острови например една трета от жените имат проблем с кръвната захар.
Според доклада 9,8 % от мъжете и 9,2 % от жените в света страдат от диабет, сравнено съответно с 8,3 % и 7,5 % през 1980 г.
Авторите изтъкват, че 85-95 % от диабетиците страдат от най-разпространеният диабет тип 2, който е тясно свързан със затлъстяването, заседналият начин на живот и липсата на двигателна активност.
Миналата година в света са били продадени лекарства срещу диабет на обща стойност 35 милиарда долара, като прогнозите са тази сума да се увеличи до 48 милиарда долара през 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар