Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

3 щипки сол пазят сърцето


Ако се намали употребата на сол в България с 6 г на ден, за следващата петилетка кръвното пада с 3 мм живак. Това каза на конференцията "Сол и здраве" във Варна д-р Джон Поулс от Института по обществено здраве Кеймбридж. Редовната прекомерна употреба на сол при норма 5 г на ден причинява рак на стомаха, а индиректно - високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. "Най-голям проблем в България са мозъчните инсулти и миокардови инфаркти", посочи д-р Поулс. Според него прекалената употреба на сол е сред най-рисковите фактори и е сравнима с тютюнопушене и затлъстяване. Затова и ползата от профилактика в България е 5 пъти по-голяма от тази в Западна Европа. Употребата на сол във Великобритания е приоритет на здравната политика. На Острова се препоръчва намаляване на дневните дажби, които трябва да стигнат до 3 грама на ден до 2025 г. Само във Великобритания, Словения и Турция се извършва редовно измерване на натрия в 24-часова събрана урина, а в много страни няма данни, че изобщо се прави. Варна е на челно място в страната по употреба на сол, средно 14 г на ден, затова и с най-големи рискове от сърдечно-съдови заболявания. Това каза д-р Клара Докова, която посочи, че последното и единствено проучване е направено преди 10 г. Смъртността от мозъчен инсулт при мъжете и жените в България е 3-4 пъти по-висока в сравнение със Западна Европа. С употребата на сол прекаляват най-много мъжете по селата във Варненски регион - ядат 19 г сол на ден, както и имат тежък дефицит на витамин С. Солта лесно може да се изведе от употреба. Борбата срещу прекомерната й консумация не изисква такива инвестиции, както срещу тютюнопушенето. Това каза д-р Филип Киров, началник интензивно лечение на неврологични болести към МБАЛ "Света Марина". Докторите се обединиха около идеята чрез най-масовите социални мрежи Фейсбук и Туитър да се популяризира вредата от прекалената употреба на сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар