Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

У нас всеки пети юноша между 10 и 19 г. с риск за анорексия

Това сочат данните от последното национално представително проучване за хранителните навици у подрастващите. Анкетирани са над 5000 деца в цялата страна. Рискът означава, че определен процент от тези деца в по-късна възраст ще получат някакво хранително разстройство, обясни доц. Веселка Дулева, завеждащ секцията по хранене в Центъра по обществено здраве. 
В същото време около 30% от тийнейджърите страдат от наднормено тегло и затлъстяване. През 1998 г. са били 20%. Хранителните разстройства са широко разпространени в Европа, но такова проучване се прави за първи път у нас.
Учениците са анкетирани с тест на американската асоциация на психолозите, който се смята за златен стандарт в света. Рискът от анорексия или булимия означава, че децата са с объркани представи за правилно и здравословно хранене, допълни доц. Дулева. Информацията, с която разполагали децата, е недостатъчна и невярна. Книги, медии и списания ги заливали с модни диети, които подрастващите били склонни да спазват, само и само да се сдобият с желаната фигура, тъй като на тази възраст външният вид бил по-важен от здравето. 
Българите съзнават, че имат здравословни проблеми, които се влияят от храненето, но много малко от тях смятат да вземат мерки. Това е един от изводите на проучване, осъществено от „Ноема". 37% от анкетираните у нас казват, че имат сърдечносъдови проблеми, а 19% - храносмилателни. Едва 20% са загрижени и вземат мерки. В Западна Европа са до 45%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар