Translate

събота, 28 май 2011 г.

Лекарствата действат различно според сезоните

Учени от интститута "Каролинска" в Стокхолм са установили, че действието на лекарствата се променя според сезоните и лекарите трябва да вземат това обстоятелство предвид, когато ни изписват рецепти, пише в. "Кориере дела сера".
Така че нищо чудно в бъдеще нашите джипита да ни препоръчват една дозировка през лятото и съвсем друга през зимата. Причината? Слънчевото въздействие, което е силно променливо при дългите зими в скандинавските страни, влияе на метаболизирането на фармакологичните вещества в човешкия организъм.
Шведските учени са изследвали 70 000 кръвни проби, взети от 6000 пациенти в продългжение на една година, след като са претърпели трансплантация на органи. Те са взимали лекарства, които потискат естествената реакция на отхвърлянето на присадките от организма. Изследователите са установили, че в зависимост от сезона, същите медикаменти действат по различен начин.
През лятото и през дългите слънчеви дни лекарствата се усвояват по-лошо от организма . Причината е ензимът P450 3A4, който забавя действието им и ги разгражда. А той се стимулира от витамина D, който на свой ред се произвежда в по-големи количества под въздействието на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар