Translate

събота, 28 май 2011 г.

Мозъчни увреждания може да причини депресията


Това са установили лекари от Тайван предаде ДПА. Целта на специалистите от Будистката болница е била да проверят дали депресията е психологически проблем или физическо заболяване. Те са анализирали 20 изследвания от различни страни и са стигнали до извода, че депресираните хора не само се чувстват тъжни, но и страдат от мозъчно заболяване.
Анализът на изображения, направени с ядрено-магнитен резонанс е показал, че сивото вещество на предния цингуларен кортекс, който контролира емоциите и социалното познание, е увредено. Специалистите след това са изследвали 15 души, които страдали от депресия, но никога не са приемали медикаменти.
На изследваните лица били давани антидепресанти в продължение на шест седмици. В резултат на приложеното лечение сивото вещество на предния цингуларен кортекс се увеличило.
"Изследването показва, че антидепресантите помагат не само срещу депресията, но намаляват или лекуват уврежданията на сивото вещество на предния цингуларен кортекс. Поради тази причина е важно пациентите да приемат медикаменти, защото ако състоянието им се влоши, мозъчните функции ще бъдат засегнати трайно и може да се стигне до свиване на мозъчни структури", казва ръководителят на екипа д-р Лай Чиенхан. Специалистът обаче отбелязва, че на депресията не може да се гледа като на чисто физическо заболяване.
"Състоянието се причинява от много фактори - наследственост, личен характер, травматични събития. Приемът на лекарства е едната част от лечението. Другата, която също не трябва да се пренебрегва, са съветите от специалисти", допълва той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар