Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Безплатни скрининги на дишането, щитовидна жлеза, хепатит и остеопороза ще се проведат по време на Изложението Булмедика/Булдентал


От 17 до 20 май 2011 г. в рамките на международната специализирана изложба БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ, Национална пациентска организация (НПО) ще проведе безплатни прегледи и консултации за различни социално-значими заболявания.
Изследванията ще се провеждат всеки ден от 17 до 20 май, от 10.00 до 16.00 часа, в обособена зона на щанда на НПО (изложбена зала 2). Всеки ден ще е посветен на различно социално-значимо заболяване, като изследванията ще се проведат по график.
На 17 май на всички желаещи ще бъде направена спирометрия (измерване на дишането) и ще имат възможността да се консултират със специалист относно причините за възникването на астма, рисковете, които крие това заболяване, както и как по-лесно да се преодолеят с пролетните алергии, астмата, алергичните ринити и конюнктивити.
На 18 май ще се проведе неинвазивен скрининг на щитовидна жлеза чрез термовизуална диагностика. Термовизьорът улавя това топлинно излъчване и го визуализира в цветен кадър, където всеки нюанс означава топлинна стойност. Измервайки температурни отклонения до стотни от градуса, уредът не само регистрира структурните изменения на даден орган, а дава възможност да се определи и техния характер – възпалителен, съединително-тъканен или онкологичен.
19 май ще е посветен на скринингови тестове за носителство на хепатит B и C. В България на този ден традиционно се отбелязваше Световния ден за борба с хепатита. От тази година обаче Световната здравна организация взе решение събитието да бъде изместено на 28 юли.
Всички изследвали се за хепатит ще получат консултация от медицински консултант, а при поява на съмнителен и положителен резултат от скрининговите тестове ще бъдат насочвани и към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.
В рамките на Булдентал, изложбена зала 4, Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” ще популяризира кампанията за насърчаване на употребата на стоматологични инструменти за еднократна употреба в зъболекарските кабинети като начин за превенция срещу заболяването. Организаторите от сдружението „Хепасист” ще информират гражданите за ползите от употребата на еднократни стоматологични инструменти и начините да се снабдят с тях.
Последният ден от изложението - 20 май ще бъде посветен на оценка на риска от остеопороза, чрез онлайн тест за изчисляване на вероятността от фрактури и проблеми с костите. На разположение на посетителите ще е медицински специалист, който ще ги консултира по темата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар