Translate

вторник, 24 май 2011 г.

Цвете бе открито на рекордна за Европа височина

Швейцарски ботаник откри цвете на височина повече от 4505 метра в кантона Вале, което е рекорд за Европа, съобщи университетът в Базел, цитиран от АФП.
"Това е почти чудо, но на 4505 метра, на 40 м под връх Дом в кантона Вале неотдавна бяха открити малки плодородни и разцъфнали братовчеди на Saxifraga oppositifolia", известно под името потайниче, съобщава университетът в комюнике.
Неговите цветчета са с тъмно морав цвят. Откритието на ботаника Кристиан Кьорнер е рекорд, съобщават учените. Никога в Европа не е откривано растение с цветове на подобна надморска височина.
Друго цвете Saxifraga biflora беше открито на същото място във Вале, но на 55 метра по-ниско през 1978 г. Ботаниците от университета в Базел смятат, че вероятно нито едно друго растение с цветове не е било откривано на толкова студено място в света.
Цветето успява да живее във Вале при изключително трудни условия. То замръзва всяка нощ. Но когато слънцето се покаже, успява да се стопли, отбелязва БГНЕС. В този момент температурата му може да се покачи до 18 градуса по Целзий и то при положение, че външната температура остава близо до нулата, съобщават учените.
За да може да живее обаче, растението се нуждае от 600 часа на година с вътрешна температура над 3 градуса

Няма коментари:

Публикуване на коментар