Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

В десет български града няма нито един специалист-ревматолог

Алармира Цвета Апостолова,председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ)  на националната среща на представителите на Федерация Български Пациентски Форум в края на април. 
Монтана, Силистра, Разград, Хасково, Ямбол, Габрово, Благоевград, Кърджали, Перник и Кюстендил са градовете, където пациентите с ревматологични заболявания не могат да получат помощ от ревматолог т. е. много от тях не се лекуват и не могат да бъдат проследявани, за да се предотвратят усложнения и увреждания, съобщи тя. 
Председателят на ОПРЗБ акцентира, че част от пациентите с ревматологични заболявания са трудноподвижни и не могат да пътуват до други градове, за да получат съответната медицинска помощ. А при липса на лечение, може да се стигне и до фатален край за болния, поясни Апостолова.
Според нея проблемът се дължи на разпределението на специалистите и на факта, че работата в някои градове не е атрактивна за ревматолозите. НЗОК очевидно не стимулира тези лекари да работят чрез държавата, но проблемът трябва да се реши, става въпрос за живота на стотици хиляди пациенти, коментира председателят на ОПРЗБ .
------
По информация на ОПРЗБ едва 20 лекарски специалисти в областта на ревматологията работят с НЗОК. При останалите лекари прегледът се заплаща, което е проблем за много хора, които изпитват финансови затруднения. Сред пациентите има и такива, които се издържат само от инвалидна пенсия от по 100-200 лв., и  при тях достъпът до специалист е сериозно ограничен.
Федерация Български Пациентски Форум излезе с общо искане биологичните скъпоструващи медикаменти, които са най-модерният и ефективен метод за лечение на ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и псориатичен артрит, да бъдат реимбурсирани на 100%. В момента държавата заплаща едва 75% от тези лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар