Translate

събота, 28 май 2011 г.

Водата не само пречиства организма, но води и до подобряване на настроението и самочувствието


Настроението на човека зависи директно от изпитото от него количество вода, се твърди в ново американско изследване. Учени от университета „Тафт" са категорични, че
поемането на малко течност води до умора, лошо настроение и заядливост, но когато редовно се пие от прозрачната течност, настроението се подобрява.
Експертите провели опити с 31 студенти доброволци, които в продължение на 60-75 минути активно да се занимават с физически упражнения, основно с аеробика. На една от групите те са давали да пие съвсем малко, а другите имали свободата да пият вода на воля.
Резултатите показали, че лишените от живителната течност, бързо изпаднали в лошо настроение. Започнали да се оплакват от умора, дори депресия, да проявяват признаци на объркване, злоба и заядливост.
Чрез експеримента учените доказали, че обезводняването влияе и на способността за мислене, макар и не толкова значително.Според тях човек трябва да поглъща поне 8-9 чаши вода дневно. Особено през лятото с настъпването на горещините.
Друго британско изследване, направено с деца, пък показва, че успехът на учениците има връзка с изпитите от тях през деня чаши вода. Онези, които пиели по 8 чаши, се съсредоточавали по-добре и получавали по-добри оценки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар