Translate

сряда, 1 юни 2011 г.

БЛС предлага нов, преходен вариант на диагностично свързаните групи


От лекарската съсловна организация предлагат от догодина дейностите по придружаващите заболявания, с които пациентът постъпва, да се заплащат отделно от основната клинична пътека, за която е постъпил. Идеята е НЗОК да заплаща на болниците, освен стойността на съответната клинична пътека, и консулти с други специалисти, както и назначените от тях изследвания и медикаменти като допълнителните дейности и консумативи да бъдат заплащани по цени на извънболничната помощ.
Това няма да изисква допълнителен финансов ресурс в бюджета на НЗОК в сравнение с 2011 г., ако всички средства от здравни вноски се управляват и разпределят от здравната каса и ако бъдат освободени средствата, които сега според Закона за бюджета отиват в МЗ, обясни д-р Райчинов.
Според него този начин за разплащане е лесен за внедряване и задоволява нуждите на пациента, а в същото време дава възможност на болниците да получат средства за дейност, която и бездруго извършват. И сега болниците приемат пациент по дадена клинична пътека, но не могат да игнорират придружаващите заболявания, заяви той.
От БЛС ще настояват в цената на всяка клинична пътека догодина да се определи и цената на лекарския труд. Ще настояват още за законодателни промени, които да върнат цените, обемите и методиките в НРД, както и да се промени законодателството, така че преговорите между НЗОК и БЛС по рамковия договор да започват по-рано, а не едва след приемане на закона за бюджета на НЗОК за следващата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар