Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

СЗО твърди - Хроничните заболявания придобиват епидемични мащаби


Хроничните заболявания като рак, сърдечно-съдови болести и диабет причиняват повече смъртни случаи от всички останали заболявания, взети заедно. И това не трябва да продължава. Има крайна нужда от намеса. Ако не се вземат сериозни мерки, последиците от незаразните заболявания ще достигнат нива, които няма да могат да се овладеят, се твърди в разпространен глобален доклад на Световната здравна организация (СЗО) за т.нар. незаразни болести, предаде "Ройтерс".
СЗО твърди, че ракът, диабетът, респираторните и сърдечносъдовите заболявания са придобили епидемични мащаби и вече представляват по-голяма заплаха, отколкото инфекциозните заболявания като малария, СПИН и туберкулоза. Тези заболявания са отговорни за 36 млн. смъртни случая, или 63% от всички 57 млн. починали по света през 2008 г. Това ниво може да бъде значително намалено, а милиони животи могат да бъдат спасени, ако хората правят повече, за да избегнат рисковите фактори като пушене, злоупотреба с алкохол и затлъстяване. Всяка година заради тютюнопушене умират близо 6 млн. души, включително и пасивни пушачи. През 2020 г. се очаква това число да стане 7.5 млн., или 10% от всички смъртни случаи. Други 3.2 млн. души на година умират заради липса на физическа активност, 2.8 млн. - в резултат на наднормено тегло или затлъстяване, а 2.5 млн. -заради злоупотреба с алкохол. Според СЗО епидемията вече се е разраснала над капацитета на бедните страни за справяне с нея, което е и причината за неравномерните нива на смъртност по света. В много от развиващите се страни здравеопазването е насочено към инфекциозните заболявания, хроничните се откриват късно, когато пациентите вече имат нужда от продължително и скъпо болнично лечение. Тези грижи често или са неналични, или недостъпни и могат да увеличат бедността в семейството, както и допълнително да влошат здравето на болния.
------
Какво да се направи:
Тотална забрана на пушенето на обществени места
Ограничаване или забрани за рекламата на цигари и алкохол
Увеличаване на акциза върху цигарите и алкохола
Намаляване на съдържанието на сол в храните
Заменяне на трансмазните с полиненаситени мазнини
Информиране на обществото за диети и физическа активност, включително и чрез медиите
6 млн. души, включително и пасивни пушачи, умират всяка година заради тютюнопушене
3.2  млн. души на година умират заради липса на физическа активност, а 2.8 млн. - в резултат на наднормено тегло или затлъстяване

Няма коментари:

Публикуване на коментар