Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Търси се формата на управление на здравеопазването в София

Каза Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет. Оптималното обслужване на хората и изразходването на средствата изискват централизирано управление - в холдинг или консорциум Съветниците трябва да вземат решения, които не влизат в конфликт със здравеопазването в държавата. Именно това е и големият проблем при изработването на концепция за общинското здравеопазване. В условията на финансова криза, средствата за закупуване на апаратура в болниците и ДКЦ-тата в София са над 10 млн. лева. Проблемите на места е свързани по-скоро с лош-мениджмънт, отколкото със съдействието, което оказва Столична община.Проектът за Закон за София е почти готов, и до месец-месец и половина ще е окончателно завършен, но все пак трябва първо да се приеме държавната стратегия за здравеопазване, след което ще се обсъжда от общинските съветници и със законодателната власт, каза още той.
Целта на закона, инициативата за който е на съветниците от ГЕРБ, е да се уредят взаимоотношенията между града и изпълнителната власт, независимо от конюнктурните съображения.х
Медицински център-4 на бул. "Христо Ботев" ще е единственото здравно заведение, което ще бъде закрито, защото трупа дългове, а в него работят няколко специалисти, които не могат да покрият разходите. Двама от тях ще бъдат прехвърлени в Първа градска болница при условия, които ги устройват, а стоматолозите ще бъдат в друга сграда, специализирана за медицински услуги.
Пет пъти се е увеличил потокът от пациенти в общинските лечебни заведения в София, от което те отчитали и печалба. Общинското здравеопазване в столицата е с финансова стабилност, постоянно увеличава процента на медицинския пазар, при положение, че конкуренцията му е с университетските болници. В Бюджета за 2011 година има отделени 8 млн. лева за дофинансиране на болниците, тъй като здравните заведения в София нямат практика да връщат пациенти.
По думите на доц. Лилянда Еленкова,председател на общинската здравна комисия и общински съветник от ГЕРБ в общинското здравеопазване няма да се закрива леглова база. На всички лечебни заведения към Столичната община е направена паспортизация. Но би могло обаче да се мисли за окрупняване и за преструктуриране.
Според нея на този етап е твърде много извършеното, стабилизирани са финансово болниците и сега втори етап ще засегне извънболничната помощ.
Доц. Еленкова посочи, че според данните за 2010 година Първа МБАЛ е постигнала увеличение на печалбата спрямо 2009 година - над 14%.
Болницата вече е изплатила 1,2 млн. от задълженията си, като остават близо 4 млн. лв. от разсрочените суми.
Останалите болници, които тя даде като пример, са с над 50% увеличение на печалбата си спрямо 2009 година.
Общинският диспансер за психиатрични заболявания е с над 113% увеличение на печалбата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар