Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Бебче бе износено в черния дроб

Много рядка, уникална извънматочна бременност завърши със здравородено момиченце, в столичната Университетска АГ болница „Майчин дом", в петък - 13.05.т. г..
Бъдещата майка, след нетърпими болки, потърсила медицинска помощ. Видинските лекари се усъмнили, че бебето е в коремната кухина, а не е в матката на жената, и я насочили към Майчин дом"в София.
Дори за опитните гинеколози на болницата картината се оказала шокираща -здраво бебе, развило се в необичайно съседство с черния дроб, слезката и червата на майката. Околоплодният мехур бил разположен между червата и черния дроб. А плацентата е била захваната за външната повърхност на матката.
Живо раждане в такива случаи завършва успешно веднъж на 10 000 случая. Много често в такива случаи бебето при изваждането умирало, тъй като имало риск от неконтролируемо кръвотечение, каза д-р Божидар Славчев, началник на Първа оперативна клиника, водил раждането.
Такъв тип бременност е рядко срещана и предвид 7-те месеца, през които е продължила, е цяло чудо, че и майката, и детето ,близо 1.3 кг., са в сравнително добро здравословно състояние. Бебето е настанено в реанимация в кувьоз.
-------
В УАГ болница „Майчин дом" София спасиха родилка и бебе при изключително рядък медицински случай.
Бременна в 30-ата гестационна седмица с изтекли околоплодни води постъпила по спешност. При прегледа е установен тумор с диаметър 15 см. в горната част на влагалището. По време на секциото и махането на тумора екипът на проф. Ангел Димитров установил и разкъсвания на шийката на матката. Момченцето тежало едва 850 г. Наддаването му се е затруднявало от миомата, обясниха лекарите.Бебето е стабилизирано с активна реанимация, но остава на лечение в неонатологията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар