Translate

събота, 28 май 2011 г.

Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина е вреден за обществото и пациентите

Българските фармацевти изразяват своето несъгласие с подготвените без участие на гражданското общество промени в нормативната уредба в областта на фармацията. Те се противопоставят както на продължаващото дерегулиране в полза на корпоративните лобита, така също и на позволяването на лица без фармацевтично образование да извършват консултация и да отпускат продукти от значение за здравето в аптеките.
На 16.03.2011г. МЗ обяви проект на закон за изменение и допълнение на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. БФС се противопостави на редица разпоредби, които налагат радикални промени във фармацевтичния сектор. Въпреки изразения обществен консенсус по отношение на исканията на българските фармацевти и получената подкрепа от министър-председателя на Р.България, проектозакоът вече бе приет на първо четене в НС. 
Ние получаваме тревожни сигнали, че определени кръгове се опитват да въведат в заблуждение законодателния орган и да наложат неприемливи и опасни за здравето на пациентите промени. Този закон ще застраши дори националната сигурност на България, защото здравеопазването и снабдяването с лекарства  е част от националната сигурност, каза председателят на българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев по време на протест на  срещу гласувания на първо четене закон, проведен на 27.05 .т. г..
Според него ако законът бъде приет в този вид ще настъпи абсолютен хаос в лекарствоснабдяването. 
Той заяви, че съсловната организация на фармацевтите продължава да иска въвеждането на фиксирани цени на лекарствата и изрази надежда в Народното събрание да има достатъчно здравомислещи народни представители, които да променят закона преди гласуването му на второ четене. 
Маг.фарм. Ненчев посочи и друг основен проблем в закона, а именно обединението на Комисията по цените и комисията по позитивния лекарствен списък в Комисия за цени и реимбурсиране и преместването им под шапката на МЗ. 
По думите му в новата комисия няма да има представители на БЛС, БЗС, МФ и МТСП. Това означава, че в един момент поверяваме в ръцете на министъра на здравеопазването милиарди, които не са негови, а как ще се разпределят зависи само от него, коментира той
На протеста, на столичния площад "Независимост", се събраха около 200 души.
Протестиращите бяха издигнали плакати с надписи, призоваващи за оставката на зам.здравният министър Гергана Павлова, която отговаря за лекарствената политика, както и колаж на който тя е изобразена като кукла на конци, която държи марионетка – здравният министър д-р Стефан Константинов. Фармацевтите обвиниха МЗ, че се опитва да прокара лобистки промени в Закона за лекарствата, които не са в интерес на пациентите.
За 25 юни е обявен големият протест на фармацевтите.
Ще се съберем около 1500 души, закани се председателят на БФС.

Няма коментари:

Публикуване на коментар