Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Диабет, сърдечно-съдови, онкологични и инфекциозни болести ще бъдат основните теми на Втория международен медицински конгрес, на който България ще бъде домакин през септември т. г..

Конгресът се организира от Югоизточноевропейския медицински форум(ЮИЕМФ). Очаква се в научния форум да участват специалисти както от Югоизточна Европа, така и от Украйна, Казахстан, Словения и др., съобщи д-р Андрей Кехайов, председател на ЮИЕМФ.
Над 500 хиляди са българите, страдащи от диабет, а 10 % от населението на страната имат ранни или късни усложнения на болестта, каза проф. Владимир Овчаров, председател на Българската национална академия по медицина.
До 67 % от смъртните случаи в страната ни се дължат на сърдечно-съдови заболявания, каза още той. По думите му България е на пето място в света по смъртност от мозъчен инсулт. А близо 18 хиляди души годишно у нас умират от онкологично заболяване, като всяка година се диагностицират нови34 хиляди, посочи проф. Овчаров.
Всеки пети българин има някакъв здравословен проблем, свързан с бъбреците. Това неинфекциозно хронично заболяване води и до тежки усложнения, добави той.
Всички тези заболявания, както и лечението им имат сериозни последствия за пациентите и за цялото общество.
Участниците в конгреса ще изработят общ документ, в който ще се обединят идентичните здравни проблеми на държавите, както и приоритетите в здравните им системи, допълни д-р Кехайов. Документът ще бъде представен на заседание на СЗО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар