Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Икономичните крушки пускат отрови


Разследване на обществената телевизия А Ер Де изправи на нокти потребителите в Германия - доказа, че енергоспестяващите крушки излъчват канцерогенен фенол, докато светят. До 2016 г. в целия ЕС икономичните лампи трябва да заменят изцяло крушките с нажежаема жичка.
А Ер Де нае експерти, които изследваха лампите на 5 водещи германски производители и при всички установиха отделяне на фенол във вредни концентрации. Производителите не отричат за фенола, но казват, че съдържанието му не е опасно за здравето.
------
Всички икономични ел. крушки, които се предлагат на пазара, са канцерогенни. Те съдържат и отделят фенол и други вредни съставки, които са крайно опасни за здравето и могат да причинят злокачествени заболявания. Подробен репортаж по темата излъчи в понеделник вечерта германската обществена телевизия А Ер Де и хвърли населението в паника.
Заради икономия на енергия компактните луминесцентни крушки бяха наложени през 2009 г. с директива на ЕК и задължително сменят традиционните с нажежаема жичка във всички страни членки на съюза. Вече е забранено производството на обикновените крушки от 100, 75 и 60 вата, а до 2012 г. трябва да изчезнат и 40-ватовите.
Експерти на берлинска сертифицирана лаборатория са изследвали новите икономични крушки на пет реномирани германски фирми. При всички е доказано, че при включването им отделят коктейл от отровни изпарения, предимно канцерогенния фенол.
Историята тръгва от пенсионер, работил в корабостроителница. Той установил, че когато запали лампите, в жилището се понася специфичен мирис на фенол, познат му от работното място. Там при задължително ползване на маски се обработвали външните стени на плавателните съдове с лак, съдържащ опасния компонент. Немецът бил тревога и от Службата за защита на потребителите възложили анализ на специализирана лаборатория.
„Крайно   обезпокоително е, че в работен режим всички анализирани икономични крушки отделят фенол и други канцерогенни съставки, и то в опасна за здравето концентрация", категоричен е участвалият в експертизата Петер Браун, експерт по отделяне на вредни вещества в затворени помещения. Специалистът препоръчва в никакъв случай да не се използват подобни крушки в непосредствена близост до човека - в настолни и нощни лампи.
Производителите на въпросните крушки признават за съдържанието на вредни вещества, но според тях количеството било минимално и не представлявало заплаха за човешкото здраве.
Досега беше известно, че наложените от Брюксел икономични крушки съдържат
отровния живак, за което „Труд" многократно писа. Но докато живакът става опасен едва при счупването на крушката, фенолът и останалите вредни пари се отделят постоянно при включено осветление.
При счупване на енергоспестяваща крушка заради живачното съдържание прозорецът на стаята трябва да се отвори широко, а хора и животни да напуснат помещението поне за 15 минути, съветват експерти. Почистването трябва да става само ръчно, с използване на ръкавици, като останките се събират с тиксо или мокра кърпа.
В България не се произвеждат икономични крушки, цялото количество на пазара е от внос.

В-к"Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар