Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Раковите клетки също стареят


Повечето ракови клетки не могат да се делят неограничено и така да се разпространяват из целия организъм. Откритието е направено от учени от лондонския Университет „Свети Георги", с научен ръководител проф. Дороти Бенет, съобщава блогът на британския Център за изследване на рака.
Изследователите решили да проверят теорията, че безсмъртието на раковите клетки е свързано с особения фермент теломераза, който добавя особени повтарящи се последователности на ДНК към краищата на хромозомите, наричани теломери, позволяващи на клетките да се делят безброй пъти.
Теломерите, при деленето на обикновените клетки, всеки път стават по-къси и накрая се изтощават. След което клетката навлиза в така нареченият стадий - „стареене". Досега се смяташе, че благодарение на теломеразата раковите клетки са пощадени от този процес.
За целите на своето изследване учените избрали злокачествен меланом - най-тежката форма на рак на кожата, тъй като сравнително лесно тези тумори могат да бъдат отделени от тялото и да се сравняват в лабораторни условия със здрава кожна тъкан. Използвани били клетки от къртици ,с начален стадий на рак, и е проследено тяхното развитие. Клетките от здравите къртици след време спрели делението си, както се и очаквало. Изследователите обаче с изненада установили, че след известно време спряло делението и на раковите клетки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар