Translate

сряда, 1 юни 2011 г.

Болниците у нас готови с допълнителни легла.


Допълнителни легла, да бъдат осигурени в интензивните сектори, а инфекциозните болници и отделения в страната да се запасят с антибиотици и водно-солни разтвори за вливания е разпореждането, за защита от опасната бактерия по краставиците, на МЗ до всички лечебни заведения в страната.
Това бе решено на извънредно съвещание на националните консултанти по микробиология доц. д-р Тодор Кантарджиев, по епидемиология доц. Мира Кожухарова, директоръта на Инфекциозна болница – София, д-р Татяна Червенкова и завеждащия отдел „Надзор на заразните болести” в МЗ д-р Ангел Кунчев.
С поред д-р Кунчев обаче засега няма никаква опасност заразата да проникне у нас, тъй като внос на краставици от Германия и Испания, откъдето се предполага, че тя е тръгнала, чрез наторяване с оборска тор, няма. Бактерията може да попадне в зеленчуците по два начина. Единият е при производството, а другият е при обработването и транспортирането на плодовете и зеленчуците.
Срещу тази бактерия никой няма изграден имунитет. Тя е изключително устойчива на лекарства и изобщо не й действат модерните антибиотици, но някои от по-предишните поколения й повлияват. Именно с тях се лекуват и засегнатите от заболяването пациенти в Европа. С тях са снабдени и интензивните отделения в страната ни.

-------
На българския пазар все още няма опасни зеленчуци и плодове, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Изследвани са много храни с испански произход като салата айсберг, праскови, портокали, подправка селари, домати, репички и чери домати. Взети са проби и от салата айсберг от Холандия и гръцки чушки сиврия. Смъртоносната бактерия не е открита в нито един от продуктите. От 27 май инспекторите контролират и търговците, които предлагат продукти на нерегламентирани търговски обекти.
------

Няма коментари:

Публикуване на коментар