Translate

вторник, 31 май 2011 г.

Закуската - най-важното хранене за деня

Това показват данните от националното проучване на агенция Ноема, проведено през м. април т. г., чиято цел е да установи хранителните навици на населението и в частност, отношението към закуската.
Анкетата обхваща въпроси от рода на - „Закусвате ли сутрин, ако не - защо”, „Какво най-често закусвате”, „Определяте ли закуската си като здравословна”, „Знаете ли кои са най-подходящите според диетолозите храни за старт на деня”, ”Консумирате ли и колко често пълнозърнести продукти на закуска” и др.
В допитването са включени представители на всички географски райони на страната и София, на възраст между 15 и 70 г., от които 52% са жени и 48% - мъже.
78% от анкетираните са дали положителен отговор на въпроса „Закусвате ли?”.
72% са заявили, че закусват всеки ден, 14% са посочили, че първото хранене за деня е част от графика им два или три пъти в седмицата, 3% са споделили, че закусват веднъж седмично, а други 11% от участниците в проучването са категорични, че това им се случва още по- рядко.
Според специалистите по хранене и диететика закуската е изключително важна. Тя е най-важното хранене за деня. Здравословна и балансирана е, когато осигурява на човешкия организъм нужната енергия за деня тъй като след продължителната липса на прием на храни и напитки през нощта, сутрин той се нуждае от нов прилив на енергия и хранителни вещества. Благодарение на нея се събужда обмяната на веществата и метаболизмът се задейства на пълни обороти. В противен случай настъпват стресови за организма реакции.
Специалистите определят за балансирана тази закуска, която включва продукт от пълнозърнести житни култури – за прием на сложни въглехидрати и фибри, млечен продукт за прием на калций, плодове – за витамини и фибри и напитка за хидратиране.
Пълнозърнестите продукти са изключително важни за човешкия организъм, тъй като са богати на незаменими вещества - фибри, витамини от групата В, антиоксиданти. Фибрите помагат за понижаване нивата на „лошия” холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза. Безценно тяхно качество е, че свързват някои канцерогени и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма. Фибрите принадлежат към т.нар. „добри” въглехидрати. Те се характеризират с това, че се разграждат по – бавно и освобождават енергия по-дълго време в сравнение с други видове храни. По този начин фибрите спомагат за поддържането на ситост по-дълго време. Това, от друга страна, предпазва от преждевременно огладняване, което най-често се компенсира с „лоши” въглехидрати като вафли, кексове, чипс, и др.
В контекста на тези научни факти социологическото проучване показва още, че 63% от участниците споделят твърдението на специалистите, че закуската е най-важното хранене за деня. В същото време не малък процент - 19% от анкетираните признават, че не са запознати и не обръщат внимание на този научно-доказан факт.
От анкетата става ясно, че предпочитана храна сутрин продължават да са тестените изделия. На въпроса „Какво обичайно закусвате”, 76% отговарят - баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др.. 6% посочват плодове, а 9% - пълнозърнести продукти. А на въпроса Знаете ли кои според специалистите са най-подходящите за началото на деня храни”, само 7% посочват, че това са пълнозърнестите продукти, които едва за 2% от анкетираните са най-подходящата закуска.
Проучването категорично отчита, че пълнозърнестите продукти все още не са част от хранителния режим на повече от половината от участниците в допитването. От отговора на въпроса „Колко често консумирате пълнозърнести продукти” става ясно, че eдва за 7% тази категория продукти е част от менюто им, а само 6% консумират пълнозърнести продукти веднъж седмично.
Сред най-честите причини за пропускането на закуската са ограниченото време сутрин. А 48% от анкетираните, които споделят, че похапват междинна закуска преди обяд, го правят именно заради чувството на преждевременен глад.
Според диетолозите балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската, която трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20 % от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури.

Няма коментари:

Публикуване на коментар