Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

АГ специалисти искат лечебните заведения да формират самостоятелно стойността на избора на екип

Българското научно дружество по акушерство и гинекология (БНДАГ) предлага даде възможност отделни лечебни заведения да формират самостоятелно стойността на избора на екип с общ таван 900 лв., определена от МЗ, съобщават от пресцентъра на СБАЛАГ "Майчин дом".
Около тази идея са се обединили на последното заседание на УС на БНДАГ. В писмото до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов се посочва, че тя е продиктувана от наложените от Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ промени в максималните цени на избор на екип ограничават значително акушерската дейност поради недофинансиране.
В писмото се посочва още, че обвързването на заплащането за избор на екип с цената на клиничната пътека е неправилно, защото цените на клиничните пътеки не оценяват адекватно различните медицински дейности. Не е и ясно какъв е делът на труда в стойността на клиничната пътека. Така например цената на една пътека може да бъде твърде висока поради използваната в нея скъпа апаратура, а друга по-евтина пътека може да бъде по-трудоемка и да изисква повече работа на медицинския персонал, отбелязват от дружеството. Поради тази причина цената на клиничната пътека не трябва да бъде референтна стойност при определяне на цената  на труда на екипа (респективно заплащането за избор на екип).

Няма коментари:

Публикуване на коментар