Translate

понеделник, 23 май 2011 г.

Да спрем йо-йо ефекта в храненето


България е първа в Европа по тежест на протичането и смъртност от мозъчни инсулти и на едно от водещите места по инфаркт на миокарда Страната ни заема шесто място по затлъстяване в ЕС, при тийнейджъри между 11 - и 17-годишна възраст, след Гърция, Кипър, Италия, Англия и Ирландия. всеки трети първокласник у нас е с наднормено тегло. Това съобщи проф. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД), по време на представянето на Деветият международен симпозиум за затлъстяване и съпътстващите го заболявания, който се проведе в Албена между 21 и 23 май.
Симпозиумът бе посветен на Европейския ден за борбата със затлъстяването, чието мото е "Да спрем йо-йо ефекта в храненето". Неговият акцент тази година бе върху затлъстяването при децата. Форумът е сателитен на Европейския конгрес по затлъстяването, който се състоя в Истанбул от 25 до 28 май.
По време на форума бяха представени съвременни начини за следене на теглото, както и диети, с които да се контролират нежеланите и опасни килограми.
Проф. Мартин Минчев*, който живее от години в Канада, представи на симпозиума новият революционен безоперативен метод за лечение на затлъстяването. Това са специални капсули, които намалява обема на стомаха и потиска апетита, като въздейства благотворно на стомашната лигавица и нейните рецептори, като дават усещане за ситост. Научното име на изобретението на проф Минчев е „контролен стомашен псевдобезоар”. Безоар е термин, означаващ чуждо тяло в стомаха. След поглъщане то се раздува в стомаха до достигане на обем от около 20-25 мл, с което не може да напусне организма по естествен път. След няколко дни престой в стомаха обаче този голям нехранителен „залък" се саморазпада на съставните си фибри и едва тогава напуска стомаха. Постоянното присъствие на няколко такива нехранителни „залъка" довеждат до лесно засищане при хранене и съответно до поемане на по-малко количество храна, защото общият обем на стомаха е намален по неинвазивен начин.
В Албена бяха представени още и резултати от най-голямото европейско проучване за храненето „Диогенес", което потвърждава, че храните с нисък гликемичен индекс пазят от заболявания. Такива са бобът, лещата, грахът, пълнозърнестият хляб и др..
На официалното закриване на симпозиума бе връчена наградата "Академик Ташко Ташев", с която се удостояват млади изследователи в сферата на храненето, диететиката и метаболитните заболявания.

--------
*Мартин Минчев е български инженер и експериментален хирург, понастоящем редовен хабилитиран професор по електроника в университета на Калгари, Канада, и външен професор по експериментална хирургия в университета на Алберта, Едмънтън, Канада, директор на лаборатория по нискочестотни инструменти към университета на Калгари. Завършва електронна техника в Техническия университет, София, през 1987 година със специализация "Медицинска и ядрена електроника".
През 2007 г. е избран за Fellow of the American Institute for Medical and Biological Engineering със седалище във Вашингтон, ДС, САЩ. Той е и старши член на IEEE, член е на Американската гастроентерологична асоциация. Бил е член на комисиите по оценка на научни грантове на Националната фондация за наука (САЩ) и на Научния съвет по естествени науки и инженерство (Канада). Носител е на най-високите награди за преподаване и научна дейност на университета на Калгари, Алберта, Канада. Почетен професор на Международната медицинска асоциация (България).
--------------
По повод Деветият международен симпозиум за затлъстяване и съпътстващите го заболявания от БАСОРД бяха организирани безплатни измервания и консултации по проблемите на затлъстяването в София, Варна и Албена.
На специална пресконференция в столицата проф. Ханджиев посъветва хората да си мерят талиите и така да преценяват доколко са затлъстели. Той призова всеки семеен доктор да се въоръжи с метър и стриктно да следи дали пациентите му не развиват вредното за сърцето и кръвното ябълковидно затлъстяване.
Обиколка над 80 см при жените сочи риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет, а когато надвишава 88 см опасността се смята за много голяма. При мъжете цифрите са съответно 94 и 102 см., подчерта председателя на БАСОРД.
Д-р Павлина Гатева, секретар на БАСОРД съобщи, че по време на бременността майката не трябва да увеличи теглото си с повече от 16 кг.. В същото време обаче тя не трябва да спазва диета, тъй като начинът й на хранене се отразява и на плода.
Прогорексията е вариант на анорексията, който се разпространява сред бъдещите майки. Убедени, че трябва да пазят фигурите си, те отказват да приемат храна, вследствие на което увреждат плода. Недохранването на бременната например може да причини сърдечносъдови заболявания на детето или да доведе до интелектуален дефицит на новороденото. Освен това при тези жени чести са спонтанни аборти или преждевременни раждания. Децата им обикновено а с поднормено тегло, имат увреждания, и куп други усложнения.
Според нея изключително важно е как майката се държи по време на 9-те месеца, докато износва плода, понеже това дава отражение на цялостното му развитие. Не са маловажен фактор и емоциите, които бъдещата майка изпитва и предава на своята рожба.
Тя съобщи още, че научни изследвания доказват, че колкото повече диети пази бременната, толкова по-голям е рискът да промени гените на детето си в посока затлъстяване. Неприятното последствие се дължи на факта, че заради недостига на хранителни вещества гените се програмират така, че да забавят метаболизма и да трупат запаси. „Важно бъдещите майки да се хранят пълноценно, макар и не за двама, както се смяташе в миналото", обясни д-р Гатева. Общата препоръка е по време на бременността жените да приемат дневно до около 500 калории повече от обичайното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар