Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Здравословни мазнини водят до рак на простатата

Високите стойности на мастните киселини Омега-3 в кръвта, които са добри за сърцето, увеличават риска от рак на простатата. Това откритие, преобръщащо традиционните представи за добри и лоши мазнини в организма, направиха учени от Центъра за изследване на рака „Фред Хънчинсън" в Сиатъл. Те самите останали изумени от резултатите и ги подложили на неколкократна проверка. Тестът Учените изследвали 19 хил. мъже над 55 г. в продължение на 7 години. Те участвали в тестване на противораковите свойства на препарата финастерид (генерично наименование). Той се използва по принцип за лечение на доброкачествено увеличаване на простатата. Мъжете приемали и мастни киселини като хранителна добавка, за да се проследи връзката между двата фактора. Анализът на резултатите показал, че пациентите с установени най-високи равнища на мастни киселини от типа Омега-3 в кръвта са застрашени 2,5 пъти повече от развитие на агресивна форма на рак на простатата от останалите. Пърженото помага Най-смущаващото е, че при мъжете, чиито кръвни проби показали високи показатели на нездравословните трансмазнини, рискът от тумор бил редуциран с 50%. Трансмазнините причиняват множество възпаления и увреждат сърцето. Те се съдържат в термично обработени с растителна мазнина храни.
С други думи представителите на силния пол, които обичат да хапват пържено, увреждат сърцето си, но се предпазват от рак на простатата. „Откритието ни учуди, ние смятахме, че Омега-3 киселините обратно, помагат срещу прогресирането на рака", твърди шефът на екипа от Сиатъл Теодор Браски. Учените нямат обяснение на този факт. Омега-3 Омега-3 мастните киселини се съдържат основно в студеноводните риби -херинга, скумрия, есетра и аншоа, в орехите, в лененото семе. Те играят важна роля за здравето на клетъчните мембрани. Смята се, че намаляват риска от сърдечни заболявания и мозъчен удар, както и облекчават симптомите на депресия,синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, болките в ставите, подхранват кожата, укрепват имунитета. Някои проучвания дори показват, че помагат при болестта на Алцхаймер. Омега-З мастните киселини бяха обявени за храна - чудо на XXI век.
Оказва се обаче, че тези вещества може би имат отрицателен ефект върху едни органи в човешкото тяло и в същото време са много полезни за други.
В-к „Труд”

Няма коментари:

Публикуване на коментар