Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Стартира национална кампания за безплатно изследване за алергии и астма през май- част от дългосрочната кампания "Пациенти за здравословен живот"


От 02 май до края на месеца Национална пациентска организация (НПО) организира кабинети за безплатни прегледи за алергии и астма в страната. Предстоят и публични акции за жителите на столицата, на които ще бъдат направени безплатни измервания на дишането и изследване на астмата.
Всеки желаещ може да си запише час при специалист, както и да получи информация за кабинетите, които предлагат безплатни консултации в страната, на горещата телефонна линия на НПО 0700 10 515 (всеки делничен ден от 11:00 до 17:00 часа, на цената на един градски разговор от цялата страна).
Градовете, в които е подсигурен лекарски екип за безплатна медицинска консултация, са София, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Павликени, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Севлиево и Стара Загора.
Ще бъдат проведени и публични акции за измерване на дишането и изследване за алергия в Южния парк, както и по време на Изложението „Булмедика/Булдентал 2011”, като датите ще бъдат допълнително оповестени. Повече информация можете да откриете на информационния сайт на Национална пациентска организация www.npo.bg.
Често проблемът с алергиите и астмата е подценяван, това показва и изследването направено, в интернет от екип специалисти от Факултета по обществено здраве към Медицински университет, спонсорирано от Медицински университет. Кампанията е организирана и проведена основно в социалната мрежа Facebook, като в нея са взели участие и потребители, които нямат профил в сайта.
71% от участниците в анкетата смятат, че страдат от алергична болест под една или друга форма. Едва една трета от проявилите съмнение са посетили лекар. Над 1900 на всеки 3000 души имат съмнения за алергични заболявания, но само 35% от усъмнилите се в здравословното си състояние са били изследвани с кожно алергични проби за проблеми с дишането показва проучването. Процентът на участниците в анкетата с астма е от 11.2% до 16.2%, в зависимост от използваните показатели за определяне на болестта. Преизчислено към броя на населението по данни от последното преброяване, астматиците в България са между 823 000 и 1 190 000 души, поясни алергологът доц. Георги Христов, завеждащ сектор "Алергология" към отделение "Вътрешни болести" на болница "Токуда"..
Между 34,6% и 40,9% от анкетираните съобщават, че имат алерична/сенна хрема или, че лекар им е поставял тази диагноза. Ако за наличието на болестта се съди по разпространението на основните й прояви сред участниците, този процент нараства до 62,6. Така при население на страната от 7 351 234 души хората с алергична сенна хрема са между 2 541 000 и 4 603 000 души.
От НПО съветват всеки, който има съмнение, че страда от някакъв вид алергия, да се възползва от възможността да получи навременна диагноза и да спре развитието на болестта в ранен стадий.
Предстои учредяването на пациентска организация за алергии и астма, чийто председател ще бъде г-жа Мариана Кирилова – пациент, страдащ от тежка форма на алергия.
Също така, ще бъде изграден информационен сайт, който ще информира пациентите за видовете алергии, симптомите, начините на превенция и лечение на алергични заболявания и астма.
--------------------------
Какво представлява алергията?
Алергиите са израз на свръхреакция на организма спрямо вещества, които се възприемат от него като вредни, а реално не са такива.
Веществата, предизвикващи алергия, се наричат алергени. Най-разпространените алергени са: полени, домашен прах, плесени, храни, бактерии, гъбички, лекарства и други.
Задължително условие за поява на алергичната реакция е наличието на предшестваща среща между антигена и организма. Това е предпоставка за пренагласа на имунната система (сенсибилизация), която предизвиква по-късната реакция на свръхчувствителност.
Алергичните симптоми попадат в три категории: слаби, умерено тежки и тежки.

  1. Слаба алергична реакция: появява се върху малки участъци от тялото под формата на обрив, зачервяване, сълзене на очите или секрети в носа. Слабите реакции не се разпространяват по други части на тялото.
  2. Умерено тежка алергична реакция - обикновено засяга голям участък от тялото. Сърбежът, например, може да се разпространи от врата надолу по раменете, лицето и гръдния кош. При тази алергична реакция може да се появят затруднения в дишането.
  3. Тежка алергична реакция - силна реакция на тялото към алерген, с който сме влезли в контакт и който засяга цялото тяло. Тази реакция може да завърши фатално. Реакцията започва със сърбеж, който веднага се разпростира почти навсякъде по тялото и е последвана от по-сериозни симптоми, като блокиране на дишането и задушаване.

Астма
Астмата е заболяването, което най-често е свързано с наличието на алергия. Астмата е хронично възпаление на въздухоносните пътища, характеризиращо се с обратимата им обструкция, бронхоспазъм, оток, прекомерно образуване на мукус (гъст жилав секрет). По тази причина се стесняват отворите на дихателните пътища, което ограничава притока на въздух във и извън белите дробове.
Най-важен симптом на астмата е диспнеята (затруднено дишане). Във връзка с диспнеята се появяват хрипове, стягане в гърдите, продължителна кашлица, затруднено издишане, най-често появяващо се през нощта.
При класифицирането на астмата се определя от една страна дали е атопична (външна, предизвикана от алергени) или неатопична (вътрешна); от друга страна се взима предвид тежестта на симптомите и възможността за контрола им с медикаменти.
Необходимо е страдащите от астма хора регулярно да провеждат контрол на астмата. Съществуват тестове, с които човек може сам за минути да определи настоящото си състояние и евентуалната нужда от промяна в лечението.
Най-честите алергични заболявания са алергичният ринит и алергичният конюнктивит.
Алергичен ринит

Алергичният ринит е възпалителна реакция на носната лигавица към алергени като цветен прашец, животни, полени и други. Около една пета от българите страдат от алергичен ринит.
Симптомите на алергичния ринит сериозно влошават качеството на живот на пациентите, като при около 70% от пациентите, страдащи от това заболяване, то засяга както носа, така и очите.
Сезонният алергичен ринит, познат още като сенна хрема, се предизвиква от цъфтящите цветя и дървета, появява се най-често през пролетта и лятото и може да продължи от няколко седмици до няколко месеца. Целогодишният алергичен ринит се предизвиква от акари, плесени, домашни животни и други.
Обилната хрема, запушването и сърбежът в носа, паренето и сълзенето на очите са проблеми, които страдащите от алергичен ринит най-добре знаят колко сериозно могат да влошат качеството на живот. Много често симптомите затрудняват съня, ограничават комуникацията с околните, нарушават учебния процес при децата. Една разходка в парка понякога е невъзможна без лекарства. Има различни средства за облекчаване симптомите на алергичния ринит - спрейове, капки за очи, таблетки и т.н. Много често едновременното ползване на целия арсенал от медикаменти за облекчаване на симптомите -- различни назални спрейове, капки за очи, таблетки, както и други затруднява или отказва хората както от нормалните им ежедневни дейности, така и от самото лечение.
Към алергичния ринит се отнасят сезонни и целогодишни симптоми от страна на носа и очите, предизвикани от полени, домашен прах, протеини от животински косми, плесен и мухъл. Симптомите от страна на носа са сърбеж, хрема, запушен нос и кихане, а от страна на очите са зачервяване, сърбеж и сълзене.

Алергичен конюнктивит
Алергичният конюнктивит представлява възпаление на тъканите, покриващи очната ябълка и вътрешната част на клепача. Възпалението се развива в отговор на алергична реакция спрямо даден алерген и има следните симптоми: зачервяване по лигавицата на клепачите и външната повърхност на окото; сърбящи и сълзящи очи; оток на тъканите около очите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар