Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Над 630 души си тестваха дишането, кръвното и теглото безплатно в „Деня на здравето” на Софарма - 30 април 2011 Младите нехайни към здравето си, констатираха медицинските специалисти

В Южния парк в София, за три часа над 630 души безплатно измериха своето кръвно налягане, пулс и тегло, а пушачите и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете им, бяха направени и прегледи и консултации, организирани от Софарма., на 30 април. Пушачите имаха възможността нагледно да видят въздействието на пушенето върху организма си с помощта на специалния уред за текства на дишането Smoke check. С него те измерваха количеството на въглеродния оксид в издишания въздух и нагледно се убеждаваха колко „силно” и „вредно” дърпат от цигарите. Много млади хора имаха високи стойности на въглероден оксид (от 11 до 20 ррm), характерни за активните пушачи.
Пушачите носят в себе си 10 пъти по-голямо съдържание на въглероден оксид в сравнение с непушачите. Заклетите пушачи пък редуцират снабдяването на тялото с кислород поне с 15% като лишават мускулите, органите, мозъка и сърцето си от него. България пушачите са 3000 000 души, като българите са на трето място в света по брой изпушени цигари на човек от населението. Пушачите се разболяват 2 пъти по-често от пневмония, а инсултите и инфарктите при тях са 2.5 пъти повече.
Близо 2000 000 българи страдат от високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за развитие на много заболявания и е една от най-разпространената причина за смъртност в света. Артериалната хипертония е причинител на 62 % от мозъчните инсулти и 49 % от инфарктите на миокарда в световен мащаб.
Всички изследвани получиха данните от измерванията си, а на някои им бяха препоръчани допълнителни прегледи при личните лекари за по-обстоен преглед и назначение на правилно и навременно лечение. Сред желаещи да проверят своето здравно състояние имаше хора от различни възрасти - от 10-годишни до 89-годишни.
-Хората, които се изследваха имат показатели на кръвното налягане преобладаващо в рамките на нормата. Но имаше доста хора с високо кръвно налягане. Обезпокоително е, че сред тях имаше и много млади – на възраст 25-35 години. Възрастните хора определено повече съблюдават здравното си състояние, следят си стойностите и взимат мерки навреме. Докато младите хора са по-нехайни към здравето си, не си правят профилактични прегледи и измервания и някой направо останаха изненадани от резултатите си, сподели Виолета Иванова, една от измерващите медицински сестри. 
Инициативата за „Дни на здравето” за безплатни изследвания и консултации е част от кампанията „Ние за обществото“ на Софарма. Целта на социалната кампания е да подпомогне много хора, засегнати от кризата да имат безплатен достъп до профилактични прегледи и проверка на здравното състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар