Translate

сряда, 1 юни 2011 г.

На 31 май бе отбелязан – Световният ден за борба с тютюнопушенето





Увеличават се белодробните заболявания сред пасивните пушачи. Според данни на СЗО непушач, работещ в помещение с пушачи, за 8-часов работен ден поема токсични вещества, равни на 5 изпушени цигари. А в страничния дим се съдържат 2 пъти повече катран, 3 пъти повече въглероден монооксид, 5 пъти повече бензапирени, 50 пъти повече амоняк и 60 пъти повече кадмий, отколкото в основния дим, който поема пушачът.
Данните от изследвания, проведени в САЩ, сочат, че за непушача, който е в обкръжението на пушачи, рискът от развитие на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и сърдечносъдови болести е с 30% по-висок.

-------
На 31 май бе отбелязана и 10-годишнината на кампанията „Живот без тютюнев дим" на Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести „Св. София" (СБАЛББ).
Инициаторите на кампанията настояват у нас още от 1 януари 2012 г. да влезе в сила законът за тотална забрана на тютюнопушенето на закрити места. В тази връзка лекари от асоциацията и неправителствени организации са изпратили специално обръщение до премиера и институциите с призив да няма повече отлагане на тази изключително важна мярка.
50 % от българите пушат, а останалите се "опушват" от тях. Според лекарите 85-90 % от болните в белодробните клиники са пушачи, а от останалите са пасивни пушачи - хора, които не пушат, но живеят и работят с пушачи.. Тревожен е проблемът с ранното пропушване при децата, около 49.8 % от 15-18 годишните млади хора са трайни пушачи.
По данни на РИОКОЗ- София- 60 % от българските жени пушат по време на бременността. Само едно вдишване на цигарен дим от майката предизвиква кислороден глад и конвулсии на плода, съобщи д-р София Ангелова, пулмолог в болница „Света София” и председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести.
Според нея 47-8 % от лекарите също пушат, като 23,2 % палят цигари и пред
пациентите си. България е на първо място в ЕС по брой на 15-годишните деца, които пушат редовно.Момчетата на тази възраст у нас, които са пристрастени към вредния навик, са 36 %. Процентът на 15-годишните момичета, които пушат, пък е 19. Тревожна тенденция е, че близо 50 на сто от младите хора на възраст от 15 до 18 години също употребяват редовно тютюневи изделия. Според експертите пушенето в такава ранна възраст носи голяма опасност за белите дробове на тийнейджърите. Възрастта, в която ракът на белия дроб атакува, все повече се смъква. Ако преди години коварната болест се откривала при 50-60-годишни хора, то сега има и 30-годишни, заболели от карцином.
По думите на д-р Ангелова само за изминалата година пасивните пушачи, постъпили на лечение в СБАЛББ„Света София” в София с тежки диагнози са се увеличили с 9,5%. Тя обърна внимание и на тревожния факт, че с всяка изминала година се увеличава броят на пациентите с обструктивна белодробна болест, известна като заболяването на пушачите, която води до инвалидизация.

-------
Глобата за физически лица т. е. за тези, вкл. и родилките-пушчки, които пушат на територията на болниците ще бъде между 50 и 300 лв., съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов на специална пресконференция.
От 6 юни в страната започват три месечни тематични проверки на Регионалните здравни инспекции. Извънредните проверки, които ще се правят по всяко време, дори и на нощни дежурства, се налага от обстоятелството, че над 60% от българските лекари на практика са пушачи. След приключването им болницата с най-малко нарушения ще получи отличие. А лечебните заведения, в които медицинският персонал е хванат да пуши, ще бъдат глобени между 500 и 10000 лв.. МЗ ще предложи на Министерски съвет пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения да бъде въведена от 1 юни 2012 г., съобщи още той.
Проверките са в рамките на кампания „Бременност без тютюнев дим”, която се организира от МЗ и САГБАЛ „Шейново”, с подкрепата на Университетската АГ болница „Майчин дом”, Първа АГ болница „Света София” и организациите „Искам бебе” и „Зачатие”.
Д-р Иван Костов, директор на Втора САГБАЛ „Шейново”сподели, че 40-50% от бременните в някакъв период пушат, било то в началото, било то в края на бременността, а с 13 на сто са се увеличили тези, които не спират да пушат по време на цялата бременност.  
След раждане около 75-80% от жените, спрели пушенето го възобновяват само в рамките на 6 месеца. Вредите от цигарите обаче са както за майката, така и за плода.
Според специалистите бременните пушачки с нисък образователен ценз са осем пъти повече от тези с висше образование. А вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава 3-4 пъти именно при пушачките.Новородените на жени пушачки често се раждат с 200 грама по-малко в сравнение с останалите бебета. Според експертите деца, чиято майка е пушила по време на бременността, срещат трудности и в усвояването на материала в училище.
От Американската белодробна асоциация съобщават, че пушенето през бременността е причина 30% от родените деца да са с ниско тегло. То е причина и за 14% от преждевременните раждания и за около 10% от смъртността при новородените. Тютюнопушенето е изключително вредно не само по време на бременността, но и в периода на кърмене. То е и причина за влошаване на качеството и количеството на майчината кърма, защото над 50 вида токсини се предават от майката на бебето чрез нея.
Цигарите водят до генетични дефекти на сперматозоидите. При жените пък водят до стареене на яйчниците и увеличават риска от извънматочна бременност и спонтанни аборти.
В тази връзка в „Шейново”, в „Майчин дом” и в „Света София”, с подкрепата на еврокомисаря по здравеопазване, от месец юни ще започнат да работят училища за бременни, в които бъдещите майки ще могат да чуят за вредите от тютюнопушенето и цигарения дим по време на бременност.
Фондация „Искам бебе” и Сдружение „Зачатие” ще организират подобни семинари в страна. По време на кампанията ще бъде направено проучване сред бременните жени относно рисковете от тютюнопушенето и дали знаят за тях. Ще бъде създаден и сайт за безплатни онлайн консултации за вредата от цигарите. В рамките на инициативата ще се проведе дискусия за това какво е влиянието на тютюнопушенето върху бременната и плода.
В края на ноември ще се отчетат резултатите от проверките, обучението и анкетите.
------
България е на второ място след Гърция по брой на пушачите в Европа, съобщи д-р Маша Гаврилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в МЗ.
Според национално представително проучване ежедневно пушат около 46,6% от мъжете. Епизодични пушачи са 5,8 % от тях. За редовни пушачи се смятат тези, които пушат поне по една цигара дневно. Всекидневно пушещите жени са 32,7 %, а нередовно пушещите -5,4 %, което е един относително висок процент.
Смъртността при мъжете, вследствие на тютюнопушене, във възрастовата група 45 – 64 години е 44 %. При 35-40-годишните е 28 %, а над 65 години - 25%.
До 93 % от всички смъртни случаи от рак на белия дроб се дължат на тютюнопушене във възрастовата група 45 – 64 години. Тя е 85 %3 при 35 – 44 годишните мъже. 48% или почти всеки втори смъртен случай от болести на органите на кръвообращението се дължи на тютюнопушенето във възрастовата група от 45 до 64 години.
По отношение на жените процентите са доста по-малки 8% от групата 45-64 години е делът на умиране на жените по всички причини, дължащи се на тютюнопушенето. При рак на белия дроб е най-засегната възрастовата група 45-64 г., където 50% от умиране от рак на белия дроб се дължат на тютюнопушенето.
-------
За пръв път международния ден за борба с тютюнопушенето  се чества през 1988 г. През т.г. акцентът е върху Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО. 
По нейни данни тютюнопушенето ще убие близо 6 млн. души тази година. Сред жертвите на цигарите ще бъдат и 600 000 хил. пасивни пушачи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар