Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

Премиерът Бойко Борисов заяви на форум за иновационния потенциал на българската икономика, че за 20 години в България са се обучавали в пъти повече чуждестранни студенти по медицина


"Четем в пресата, че нашите лекари се търсят. И тук е мястото на министър Игнатов да прецени и да предложи дали когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме? Ние на практика вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвяме специалист за друга държава?", коментира той и направи връзка със спорта.
"Вземете футбола – там така ли е? Не. Има трансфер - за клуба, за тези, които са го готвили футболиста. Интересът на хората е такъв - да намират възможно най-доброто място за капитали. От тук нататък обаче ангажиментът на държавата е да преценява кое, кога и как да бъде дотирано", каза Борисов.
„Изоставаме в темпа на движение, което световният пазар има. Тук е мястото и държавата да преценява да се увели броят на чуждестранните студенти, за да може след това да ги продаваме, връщайки се обратно", коментира още той.
Според Борисов трябва да се обвърже обучението на студентите държавна поръчка с реализацията им в България т. е.държавата трябва да издържа само студенти, които ще имат ангажимент към нея, а няма да си търсят работа в чужбина.
"Премиерът е абсолютно прав да негодува, че с пари на българските данъкоплатци захранваме чужди икономики. Ако се абстрахираме от евродирективите, това не се харесва на никого. И нашият съвет на настоятелите наскоро се зачуди дали да отпусне стипендия на докторант без каквато и да е гаранция, че той ще донесе обратно придобития опит", коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Борислав Борисов и ректор на УНСС. Той обаче заяви, че задържането на кадри не може да става със забрани, а само чрез създаване на условия за реализация в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар