Translate

събота, 28 май 2011 г.

14 –годишни младежи са активни пушачи от години

Над 480 души на възраст между 10 и 73 години си направиха безплатни измервания на издишан въздушен поток, съдържание на въглероден окис, кръвно налягане и теглото в „Деня на здравето” в Борисовата градина в София, проведен на 28.05. т.г...  На тези, чиито показателите на издишания въздушен поток излизат от границата на нормалните стойности им бе препоръчвано да се консултират със специалисти. Не малко бяха и хората, които знаеха за своите респираторни проблеми, но се тестваха профилактично.
mladeji testvat zdravoslovnoto si sastoyanie
Тийнейджъри на 14-16 години показаха данни на активни пушачи, с високи стойности на въглероден оксид в дробовете.
-Пуша от 11-годишен, понякога по кутия – две на ден, каза 15-годишния Кристиян, който не пожела да бъде сниман, за да няма проблеми с баща си. Той обаче призна, че е стреснат от резултатите от измерванията. Други младежи не бяха толкова откровени и споменаха, че пушат „само по цигара на седмица”, макар че показателите им бяха на активни пушачи (11- 20ppm) или пушачи (7-10 ppm).
-Шокирана съм, това са много млади хора, а пушат вече от години и дробовете са им буквално задръстени с въглероден окис, сподели кардиологичната медицинска сестра Виолета Иванова, която извършваше част от измерванията.
Официалните данни сочат, че всяко пето българско дете е запалило първата си цигара преди 10-годишна възраст, но това което сега видяхме на безплатните измервания - на 14 години вече да са с показатели на активни пушачи – това е много тревожен факт и обществото трябва да се замисли сериозно над това, коментира още тя.
Организатор на социалната инициатива „Ден на здравето” е Софарма АД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар