Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

Около 103 000 души у нас страдат от деменции


като 50 000 от тях са болни от "Алцхаймер обяви председателят на конфедерация "Защита на здравето" Владимир Томов.
Съобщените от него данни, от изследване на Световната здравна организация (СЗО) за дементните състояния в европейските страни, показват, че 1.4 % от населението на Европа страда от деменции, като 50 % от дементните състояния са болест на "Алцхаймер", а 35 % - преживени инсулти, водещи до деменция.
За разлика от останалите европейски държави у нас лекарствата за домашно лечение на лицата с болест на Алцхаймер и сходни заболявания не се реинбурсират независимо, че СЗО е обявила борбата с деменциите за приоритет. Болестта "Алцхаймер" не е предвидена в наредба 38 на МЗ, която включва лекарства за домашно лечение,
изплащани от здравната каса, алармираха от гражданско сдружение "Алцхаймер".
Един от основните проблеми у нас е и поставянето на точна диагноза. В България няма болница, в която да се настаняват пациенти с деменция и с "Алцхаймер", а само хосписи, в които грижата не е квалифицирана и струва средно 40 лева на ден,
съобщи Лора Станоева, дъщеря на болен от "Алцхаймер".
Според изследване на сдружението за икономическата цена на болестта, обхванала 127 пациенти, повечето в пенсионна възраст, средно на месец лекарствата на един болен възлизат на близо 160 лева или 60 % от месечните доходи в семейството.
Грижата на близките за един дементно болен човек отнема средно 15 часа на ден. 27% от интервюираните в проучването не са знаели къде да потърсят професионална помощ, а 47% нямат информация как да се грижат за болния. Според данните 42% нямат способността да се грижат за болен от Алхаймер.
От сдружението посочиха необходимостта НЗОК да покрива медикаментите за дементни състояния на сто процента, както и грижата за болните в някаква степен, да се изградят повече информационно-консултативни центрове и дневни центрове за дементно болни, в които да работи квалифициран персонал.
В много страни от ЕС има национални програми за болните от деменция и "Алцхаймер", които включват целия лечебен процес - ранна диагностика, профилактика, изплащане на лекарствата, рехабилитация и социална интеграция.
България, Малта и Естония са единствените държави на територията на Европейския съюз, в които болните от Алцхаймер купуват лекарствата си със собствени средства. 
--------------
В рамките на застъпническа кампания „Няма време за губене”, с подкрепата на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа и Институт „Отворено общество” – София, Гражданско сдружение Алцхаймер – България и Фондация „Състрадание Алцхаймер” стана ясно, че въпреки че засегнатите от Алцхаймер да имат редица права - граждански права и свободи, правото на социална закрила и на адекватен стандарт на живот, правото на здраве и качествени здравни услуги и правата на възрастните хора, те са жертва на множествена дискриминация и нямат ефективен достъп до изброените права.
В тази връзка от сдружението  отново призовават българските институции  за:
-Прекратяване на дискриминационната практика към лицата с деменции, като се включи медикамент за забавяне развитието на болестта в списъка с лекарствата за реинбурсиране;
-Да се изработи и да влезе в сила Национален план за действие в областта на Алцхаймер и други форми на демeнция, който да бъде обезпечен финансово. Такива са добрите европейски практики;
-Да се осигури социална защита на хората с деменция и техните семейства.
Следващата желана стъпка е и в България да се променят здравните и социални политики, като болестта на Алцхаймер се припознае като социално значимо заболяване, така както е в другите европейски страни. По примера на европейските държави се надяваме и у нас да започнат да функционират в близко бъдеще достъпни специализирани услуги, дневни центрове и домове за хора с деменция, мерки за подкрепа на членовете на семействата с болен и хората, полагащи грижи, се казва в обръщението им до медиите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар