Translate

четвъртък, 19 май 2011 г.

До края на годината близо 1000 лекари ще напуснат България

За миналата година издадените удостоверения са 500, съобщи БЛС. Вече по 10-ина лекари дневно си взимат документа за работа в чужбина. Статистиката, че всеки ден един лекар напуска страната, вече е минало. Само до средата на м. май 145 лекари са заявили че отиват да работят извън България.
80 % от заминаващите са току-що завършили лекари без специалност.
---------
Не е вярно, че лекарите в България не достигат, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов, по време на парламентарния контрол на 13.5.2011 г..
Броят на лекарите у нас е 3,6 на 1000 души население, което е повече от средното за Европа, посочи министърът. Ръстът за последните 10 години е минимален, но все пак е ръст - 0,9%, допълни той. Проблемът е, че броят на общопрактикуващите лекари е по-нисък от средния за Европа, каза д-р Константинов.
Броят на сестрите също е по-нисък – 4,2 на 1000 население през 2008 г. Според здравния министър обаче е налице обща тенденция за източния блок за намаляване на броя им. Още по-тежка била ситуацията в Италия, Гърция и Турция например.
МЗ е изразило становище пред образователното ведомство, че в университетите трябва да се приемат два пъти повече медицински сестри, отколкото бъдещи лекари, до достигане на оптималното съотношение 1:2, каза министър Константинов. Към момента специализантите, приети по Наредба 34, са 2845 – това са специализанти, приети 2008 и 2010 г., посочи той. През 2012 г. предстои завършването на 860 специализанти – първите приети по Наредба 34, които ще допринесат за повишаване качеството на медицинската помощ, смята министърът. За посочените три години са утвърдени още 7400 места за лекари специализанти, а медицина са завършили 1063 лекари български граждани. Към момента са заети по-малко от 30% от утвърдените места за лекари специализанти, като една от основните причини е по-малкият брой лекари, завършили през последните години, каза д-р Константинов. Той увери, че в МЗ непрекъснато се обсъждат и анализират проблемите във връзка с обучението за специалност, а в резултат са извършени нормативни промени, с които времето за специализация ще се счита за трудов стаж, регламентирано е трудово възнаграждение и др. Към момента е изготвена промяна в Наредба 34, която може да се види на сайта на МЗ, каза министърът и допълни, че сега е моментът за конструктивни предложения.
Не е вярно, че средната възраст на лекарите е 50 години – тя е доста по-ниска, каза още д-р Константинов, като се позова на проучване в лекарския регистър отпреди една година.
zdrave.net
--------

Броят на лекарите, заминаващи да работят в чужбина, не се увеличава, съобщиха от МЗ.
Издадените удостоверения, за признаване на професионалната квалификация на лекарите, през тази година в сравнение с миналата не бележат ръст. Предположенията за рязкото увеличаване на издадените документи до 1000, които се тиражират в медиите, са спекулативни, категорични са от здравното министерство.
Пълният набор от тези документи се издава само от МЗ и служи за признаване на квалификацията им в други страни. От 2 януари до 16 май на 2010 г. са били издадени 188 удостоверения на български лекари. За същия период на тази година броят им е 180. Не всички от лекарите, които са получили тези удостоверения, са емигрирали от страната. Данните на МЗ сочат, че под 50% от тях заминават на работа в чужбина.
МЗ не очаква да има разлика в броя на удостоверенията, за признаване на професионалната квалификация на лекарите, които ще се издадат и през тази година. Доказателство за това са и броят на издадените удостоверения през последните 4 години, който е почти постоянен. От 2007 г. насам издадените удостоверения на български медици е около 500. Най-много лекари са получили този документ през 2008 г. - 655, а най-малко през 2009 г. - 492. Постоянен е и броят на българските медици в страната според данните на НЦЗИ и НСИ - около 28 000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар