Translate

понеделник, 2 май 2011 г.

След 10 години работа зад бюро - рискът от рак нараства


Почти двойно се увеличава рискът от развитието на някои видове рак на дебелото черво, след десет години работа на бюро, съобщава в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.
Учени от университета на Западна Австралия, установили, че дългите периоди на неактивност през деня крият огромен риск за здравето. Те анализирали данни за 918 души с рак на дебелото черво и ги сравнили с тези за 1021 здрави индивида.
Специалистите установили, че служителите, работили седяща работа над 10 години, са изложени на 94 % по-висок риск от рак на дисталния колон и 44 % по-висок риск от рак на ректума. Проучването показва още, че физическата активност през свободното време не може да повлияе върху вредите, нанесени от дългите периоди на заседяване.
Ракът на дебелото черво е с висока смъртност, тъй като много хора често пренебрегват ранните признаци. Храненето, изобилстващо от мазнини и червено месо, и липсата на достатъчно физически упражнения са сред основните рискови фактори за заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар