Translate

понеделник, 11 април 2011 г.

Клиничните пътеки отпадат от догодина - ама не съвсем


От началото на 2012 г. МЗ планира да започне постепенното преминава към диагностично-свързаните групи (ДСГ), които са най-добрият вариант за финансиране на болниците. Годината ще бъде преходна, ще отпаднат клиничните пътеки (КП) като метод за заплащане, но ще продължат да съществуват като алгоритъм за лечение и контрол. Болниците ще се финансират само, чрез фиксирани предварително, определени бюджети, на база изразходваните през предходната година средства за лечение. Така ще се елиминира излишната и повторна хоспитализация на пациенти с цел източване на средства по КП, които тежат на повечето лекари и те са против тях.
Лечебните заведения обаче ще имат свобода на преценка дали да изпълняват всичко, записано в алгоритмите. Това означава, че ако лекарите сметнат за необходимо, че пациентът не се нуждае от всички процедури по пътеката, те няма да бъдат изпълнени. По този начин болниците ще спестят средства от извършването на излишни дейности. Идеята е лечебните заведения да подават информация за реалната дейност, която извършват и на базата на тези данни да бъде подготвено въвеждането на ДСГ, съобщи министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.
Едновременно с това ще се закупи австралийският модел на класификация на ДСГ,с пълните права и възможности за модификация, ще се преведе на български език и ще се обучат кодировчиците, които бързо, в реално време ще подават необходимата информация.
По думите на здравния министър, покупката на готово решение от чужбина се налага, защото в страната "има лобизъм и ДСГ също могат да бъдат изкривени", както ,след втората година от действието им, са изкривени КП.
А и опитът показва, че по добре да се вземе готов модел, тъй като във Франция, която е разработила свой собствен модел, вече 12 години продължава неговото въвеждане.
В момента по модела на австралийските ДСГ работят болниците в Португалия, Ирландия, Словения, Дания, Австралия, Австрия, Белгия, Франция, Швейцария, Швеция, Германия, Италия, Испания и Холандия.
Д-р Константинов отказа информация колко ще струва закупуването на системата с мотива, че има клауза за поверителност. Но уточни, че най-скъпо ще излезе обучението на кодировчиците – около 3 млн. лв. Цената на системата е в пъти по-ниска от тази сума, увери той.
В 6 или 7 университетски и общински болници ДСГ ще бъдат пилотно въведени, за да се види къде са грешките на тази система. Не стана ясно обаче кога те ще бъдат приложени, като метод за заплащане на лечение, във всички болници. По думите на д-р Константинов, ефектът от тях няма да се усети веднага, а заради несправедливата система на КП „майсторството да лъжеш е стигнало своите горни граници в лечебните заведения".
Според него въвеждането на ДСГ не е панацеята, която ще излекува проблемите в здравеопазването. Но те са най-добрият вариант за финансиране на болниците, защото позволяват пациентът да се лекува толкова време, колкото е необходимо, и с толкова и такива лекарства, от които има нужда. Освен това ДСГ ще премахнат много от пороците на КП - наистина ще се плаща за извършената дейност, а няма просто да се финансират структури, ще се намали "ножицатамежду заплатите на едни и същи специалисти, по тежките или по-сложни случаи ще престанат да бъдат нежелани от болниците и пациентите няма на принципа пинг-понг да се прехвърлят между тях.
Ако ДСГ се въведат, хоспитализациите рязко ще се намалят, прогнозира той, но призна, че и в тях има неща, които могат да бъдат манипулирани. КП са компоненти и ако не се пипне ПИМП, СМП, БП, ако не се изгради интегралната информационна система няма да имат успех.
Д-р Константинов подчерта, че КП има само в България. Той призна още, че те изкривяват действителността и водят до фалшификация на статистиката.
За да бъде обслужен пациент, често той трябва да бъде вкаран в клиничната пътека и се пишат неща, които не винаги отговарят на неговото състояние. Когато имаме бюджети, ние сме осигурили финансовата устойчивост на системата. Трябва да мислим за нови механизми, които да мерят производителността на труда в болниците, да поощрим тези болници, които с по-малко пари дават по-добър продукт, да поощрим тези, които лекуват по-тежките случаи да им дадем повече пари. ДСГ позволяват обективизиране на труда и справедливо заплащане. Обективизацията е числа не лобизъм на една или друга партия или кмет. Тя е повратна точка за промени, ако не искаме да платим цената на хаоса, каза той. Има места, където медицинският персонал получава малки заплати, но има и места, където има значителни изкривявания и лекарите получават значително, дори над европейските суми възнаграждения, поясни здравният министър. Не съм на мнение, че трябва да има уравниловка и всички да бъдат на щатове, но не съм и на мнение, че определени лекари заслужават да имат 20, 30 или 50 пъти по-големи заплати от други, просто защото ред обстоятелства са наложили цената на техния труд да бъде толкова висока, обясни той. По думите му, въвеждането на ДСГ се бави, защото има голяма съпротива от някои кръгове, които са заинтересовани. Като важен компонент на здравната реформа д-р Константинов посочи въвеждането на интегрирана информационна система на всички здравни нива.
Предстои да направим някои промени, защото развитието на сектора трябва да има устойчивост, продължи той. През последните години законите в здравеопазването бяха станали „многострадални”. Те се променяха непрекъснато и разнопосочно. Предстои изменение на наредба 40. Там където са малко ОПЛ ще им дадем тези 0.11 ст. ,за записан пациент, не за преглед, съобщи д-р Константинов. Пред финализиране е и наредбата за асистираната репродукция. Работи се и по наредба, според която дейността на хосписите да се заплаща от НЗОК Концепцията за СМП с работи и до седмица-две ще бъде готова. Здравната карта, която бе доста кастрирана, искам да се облече със съдържание, каза той. По думите му интеграцията на ПИМП системата е разпокъсана и яма реално взаимодействие там, което не означава, че лекарите трябва да бъдат колективизирани, а е необходимо да се намери подходящият начин за организация и заплащане. Според него комунистическият лозунг „От всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите” действа и сега в Европа, но под една дума – солидарност. Коренна промяна на системата е утопично да се мисли, че може да се случи, каза още той. Просто старите клищета се замениха с нови като „парите следват пациентът” и др.
Възможна е и демонополизация на НЗОК, но едва когато достигнем 12% здравна вноска, стана ясно от думите му.
-През последните месеци си спечелих образа на човек, защитаващ твърдо идеята за една здравна каса. Продължавам да съм на това мнение при условията, в които се намираме, при вноска от 8%. Успоредно с това искам да кажа, че няма нищо лошо над този пакет да има надграждане, но когато може държавата да си позволи поне 12% да стане здравната вноска. Тогава може да има допълнителни каси, тогава може да не се притесняваме от конкуренция между тях. Тогава имат място и частните фондове в предлагането на допълнителен пакет здравни услуги, който да надгражда основният. При сегашната ситуация обаче това е нереалистично, коментира той.
За да се случи всичко това, най-напред трябва да се постигне съгласие с НЗОК. Д-р Константинов увери, че има политическата подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ за готвените промени. Той обаче направи уговорка, че не обещава идеите му да се реализират, защото самият той не знае докога ще бъде министър. Здравният министър се обяви и за това Националната здравна карта да определи кои болници да работят с публични средства. Според него това ще е труден процес, защото в държава като България лобизмът и корупционните практики могат да надделеят.
Д-р Ивайло Ваклинов, експерт в здравното министерство обясни, че срещу 298 КП сега стоят 400 базови групи заболявания в ДСГ. С подгрупите към тях заболяванията стават 700. Например базовата група на респираторните инфекции има три подгрупи – за инфекции без усложнения, за инфекции с тежки или умерено тежки придружаващи заболявания и за инфекции с много тежки придружаващи заболявания. За тежестта на дадена диагноза и времето за продължителност на лечението се дават коефициенти, които дават на болниците повече пари за лечение. Нещо, което при клиничните пътеки отсъства. Ваклинов даде пример, че базовата средна цена за лечение на инсулт по клинична пътека е 631 лева, докато при диагностично свързаните групи тя е 864 лева. Това означава, че за някои видове лечение ще се плаща повече заради усложненията, но за други сумата може да е по-ниска спрямо сегашната. В Унгария е имало невероятен лобизъм и отпор преди въвеждането на ДСГ, но с въвеждането им разходите за болнично лечение са намалели. Не е сигурно, че и в България ще се случи това, призна и той. Проучване на МЗ е показало, че някои от бившите областни болници са лекували по-сложни случаи от университетските. При финансиране по диагностично свързани групи те би трябвало да получат повече средства.
От МЗ не се притесняват, че лечението на някои диагнози е по-скъпо по диагностично свързаните групи, отколкото по пътеките. Д-р Константинов смята, че така финансирането ще стане по-честно и ако се налагат още пари вече ще има основания да се поискат след извършените реформи.
------------
От проверени общо 138 лечебни заведения, през първото тримесечие на тази година, само в пет от тях са установени нарушения в правилата за избор на екип.
Общо 5399 пациенти са заплатили за избор на екип или предпочитан лекар. Най-много са пациентите в София - 3294, следвани от Варна – 477, Пловдив – 327, Стара Загора – 384 и Плевен - 96.
Около 31 болници не предлагат услугата избор на екип или лекар, повечето от тях са частни и специализирани. В други 32 нито един пациент не е ползвал услугата, въпреки че тя се предлага. Най-честото нарушение е, че от пациентите е взета по-висока цена от допустимата според наредбата за избор на екип или липса на съгласие за това от пациента.
След избора на екип идва некоректната търговия с медицински изделия, където една част от парите се връщат под формата на комисионна към този, които изпраща пациентът към незнайни адреси, за купуването им, съобщи здравният министър.
--------------
МЗ предвижда промени в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина според които медикаментите, които пациентите получават безплатно и които се покриват от държавата, да стигат два пъти по-бързо при тях. В момента регистрацията на цените на лекарствата отнема около 4 месеца, а в бъдеще този срок ще се скъси до 60 дни.
Това ще стане като се обединят двете комисии - по позитивния списък и по реинбурсиране, в една нова комисия, обясни зам.министърът по здравеопазване Гергана Павлова. Тя допълни, че се изготвят и промени в Наредба 10, според които НЗОК да може да договаря с фармацевтичните фирми отстъпки с производителите на лекарства. Такава практика има в другите европейски страни и по този начин има вероятност здравният обществен фонд да поеме 50% от цената на лекарствата, а другата половина да се поеме от производителя, обясни тя. Обикновено срокът на споразуменията е между 1 и 5 години, уточни Павлова.
-----------------
Изчаквах да се отчетат всички лечебни заведения и от събраните до момента данни е ясно, че първоначалното разпределение на средствата за болниците е направено правилно и лечебните заведения са разполагали с достатъчен ресурс през изтеклото тримесечие. Това каза управителят на НЗОК д-р Нели Нешева в предаването „Неделя 150”. Работата ни по разпределение на средствата – новата гъвкава методика, която направихме, даде резултат, подчерта тя и се аргументира: „Само с 1,5 млн. лв. не са достатъчни средствата в 9 каси. В другите 19 каси средствата са стигнали и дори има малък излишък”. Д-р Нешева е получила уверение и от директори на софийски университетски болници, че те могат да разчитат на осигурените средства от НЗОК и че знаят как да ги прехвърлят при необходимост. Достъпът на пациентите до лечение е запазен, категорична бе тя.
Относно идеята за преминаване към диагностично свързаните групи д-р Нели Нешева коментира: Участвала съм в писането на програмата на ГЕРБ и всички, които са се интересували тогава, знаят, че там съществува и вариант за диагностично свързваните групи. Няма как да бойкотирам нещо, което е било идея отначало, още преди три години. Тя отново повтори мнението си, че клиничната пътека трябва да бъде само алгоритъм за работа, а не инструмент за заплащане. „Процесите са бавни. Трябва да има промяна в законите. Трябва да се знае по какъв начин ще се осъществява контрол”, коментира управителят на НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар