Translate

сряда, 27 април 2011 г.

Правителството одобри промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина


Предложени от здравния министър д-р Стефан Константинов, на свое заседание на 20.04.т. г..
Съгласно тях срокът за регистрация на медикаментите и включването им в позитивно-реимбурсния списък с лекарства, ще е 60 вместо досегашните 135 дни.
Издаването на разрешително за отваряне на аптека се прехвърля от МЗ към Изпълнителната агенция по лекарствата, а на дрогерия се прехвърля от агенцията към районните здравни инспекции. При издаването на разрешение за аптека ще се проверява дали дипломата на фармацевта и удостоверението за членство в БФС са истински.
Разрешава се продажбата на козметика в аптеките да се извършва от лица, без фармацевтично образование, но само под контрол на магистър-фармацевт. Помощник-фармацевтите вече ще могат да работят самостоятелно, но не и да продават лекарства с рецепти и да консултират.
На фирмите, произвеждащи лекарства с рецепти, които не се плащат от държавата се разрешава да регистрират пределни цени за продажба на дребно.
Медицинските центрове, както и денталните центрове, ще имат право да извършват клинични проучвания с нови лекарства върху пациенти.
Комисията по цени се слива с тази по позитивен списък в една - Комисия по цени и реимбурсиране към МЗ.
От 1000 до 3000 лв.са глобите за тези специалистите, които не се съобразяват с
фармакотерапевтичните ръководства при предписване или тестване на медикаменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар