Translate

понеделник, 11 април 2011 г.

Силанизирането ще започне да се реализира още до края на тази година

В проведената кръгла маса, посветена на Националната програма за профилактика на оралните заболявания, при децата от 0-18 г. в България, за периода 2009-2014 г., участие взеха министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, министърът на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов, депутати от 41 НС, преподаватели от Факултетите по дентална медицина у нас, сред които проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина и проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене, представители на пациентски организации Асоциация на пациентите с онкологични заболявания и приятели, Българска асоциация за закрила на пациентите, Конфедерация „Защита на здравето”, асоциация „Родители” и др..
Здравният министър съобщи, че МЗ осигурява 1.3 млн. лв. по програмата, за да се пристъпи след проучването към силанизиране при децата. Той припомни, че през годините на прехода профилактиката в страната е „закъсала” на много нива. Като особено тревожни посочи данните в областта на денталното здраве, и затова и МЗ е изготвило и програма в тази насока. Със средствата ще се правят прегледи, а през втората половина на годината трябва да започне безплатното силанизиране на първите постоянни дъвкателни зъби при деца от 5 до 9 години, за да се предотврати появата на кариес, съобщи още той.
Д р Константинов поясни, че парите за профилактика се връщат многократно, тъй като децата няма да имат нужда от по-сериозно лечение. По думите му това е и смисълът на срещата между МЗ, БЗС и МОМН.
Броят на рисковите деца, на които ще се поставят силанти, се предполага, че ще бъде между 20 и 30 хил.. Силанизирането ще се извършва от около 500-600 лекари по дентална медицина в страната.
До края на тази година предстои и провеждането на редица семинари по профилактика на оралните заболявания в училищата, както и дейности за повишаване информираността на хората за оралните заболявания. Сред тях са изграждането на образователен сайт на Националната програма, отпечатването на плакати и брошури за децата и младежите.
МЗ си поставя за цел до 2014 г. половината от децата до 6 г. и 70% от тези до 12 г. да нямат кариеси на постоянните зъби т. е. да придобият знания по профилактика на оралните заболявания, 60% от тях да имат адекватно поведение и умения за предпазване на оралното здраве, 50 % от 6-годишните да нямат кариеси на временните и първите постоянни зъби, 80 % от 18-годишните - да нямат нито един изваден постоянен зъб, а 70% от тях да имат минимум три здрави секстанти по CPITN (здрави венци и пародонт).
В тази връзка министър Игнатов дори се закани да възстанови практиката, доколкото е възможно в новите условия, децата от забавачките и училищата да се и организират с автобуси и да се карат в стоматологичните факултети в страната за профилактични прегледи и силанизиране. По думите му МОМН може да намери финансов ресурс да заплати превоза. Той подчерта, че един вложен лев от държавата за профилактика спестява 7 лева от по-сложни процедури.
По думите на д-р Николай Шарков, председател на БЗС, Част от средствата по програмата ще бъдат насочени към бременните жени, които не са и толкова много, защото профилактиката при децата започва още от майчината утроба. Според него ОПЛ също трябва да бъдат образовани/обучени, чрез специални програми. Сега малко от тях карат бременните си пациентки да отидат при техния личен зъболекар, за да бъде установен зъбният им статус. Трябва да помислим за вилицата т. е. отново за моркова и тоягата, подчерта д-р Шарков. Той заяви, че е оптимист-реалист и е убеден, че програмата ще има продължение след 2014 г. В ЕС друга такава програма няма и съм убеден, че никое правителство няма да се откаже от профилактиката на оралното здраве, чрез която се спестяват средства на държавата, подчерта още той.
Д-р Шарков съобщи, че 40 % от децата имат незадоволителна устна хигиена и близо 10 000 постоянни зъба на деца са били извадени през 2007 г. Данните сочат и изключително висока консумация на захар, на храни съдържащи захар и храни с мека и лепкава консистенция. 42 грама захар дневно приемат децата от 1 до 3 години, а 19-годишните -55. Не е важно количеството, а че всяка една сладка хапка в продължение на 1 час води до образуване на киселини и опасно влияние върху зъбите, добави проф. Пенева.
Предварителните данни от проведено през есента на м. г. национално епидемиологично проучване сочат, че денталното здраве на децата не е никак добро. Изследването обхваща 21 160 деца на 5-6, 12 и 18 години от 28 региона на страната, подбрани на случаен принцип, по 720 от всяка област и по равно от градовете и селата. Целта на проучването е да се установи честотата на зъбния кариес, разпространението на заболяванията на пародонта, зъбната флуороза, зъбночелюстните деформации и да се оцени оралнохигиенният статус при децата от трите възрастови групи.
Първите данни за областите Пловдив и Смолян показват тревожни тенденции. 
Те сочат, че 98% от младежите в Смолян до 18 год. и 91-2% от връстниците им в Пловдив са с кариеси т. е. по-малко от 10% са тези, които нямат такива. Над 2/3 от младежите пък имат зъбно-челюстни деформации. Между 3 и 7 средно са зъбите с кариеси на децата на 5-6 години в двата региона, а при 12-годишните съответно 3 и 5, съобщи проф. Мария Куклева, национален координатор на програмата за орални заболявания при деца до 18 г, зам. декан на Факултета по дентална медицина – Пловдив.
Според проучването тийнейджърите до 18 г. от Смолян имат средно по 9 -10 постоянни извадени и кариесни зъба, а в Пловдив - по 6.
Само една трета от младите хора, живеещи в селските райони в Смолянско, пък имат здрави венци. С подобно нещо могат да се похвалят едва половината от младежите в област Пловдив. Според специалистите лошото зъбно здраве в Смолян се дължи на много фактори, включително географски и климатични особености, регионалните особености в храненето, по-слабо мирализираната питейната вода и др.. Като цяло нивото на орална хигиена е незадоволително при всички възрастови групи и независимо дали детето живее в града или на село.
Въпреки по-добрите резултати в област Пловдив, по състояние на детското зъбно здраве, сме далеч от стандартите на СЗО за 2010 г, когато са направени тези прегледи, обобщи проф. Куклева.
В момента се обработват резултатите за установяване състоянието на оралния статус на децата за цялата страна, които се предвижда да бъдат окончателно готови през октомври т. г..
Според експертите обаче те няма да се различават съществено от показателите в посочените два града. А различията, в зъбния статус на децата от двете области на България, навеждат на извода, че в отделните региони на страната ще е необходим и различен подход при профилактиката.


Таблица: Относителен дял на деца без кариес
Област
5 - 6 год.
12 год.
18 год.
ГРАД
СЕЛО
ОБЩО
ГРАД
СЕЛО
ОБЩО
ГРАД
СЕЛО
ОБЩО
Пловдив
35.00%
30.83%
32.98%
31.67 %
15.83%
23.75%
11.67%
5.83%
8.75%
Смолян
15.00%
11.67%
13.33%
10.00%
2.50%
6.25%
2.50%
0.83%
1.66%

Всъщност идеята за силантите е на почти 100 години. В Германия за първи път са се поставяли подобни средства, цименти за предпазване от кариес, но масово методът започва да се практикува в САЩ през 1975 г. Технологията носи наименованието си от английската дума seal – „запечатвам” и е абсолютно безболезнена.
Силант означава пластичен композит /течлив материал/, който се аплицира /поставя/ в цепнатините на дъвкателните повърхности на зъбите /като предкътници и кътници/, за да предотврати развитието на кариес по тези повърхности. Има прозрачен или бял цвят. Той действа като защитна покривка, предотвратявайки проникването на бактериите предизвикващи кариес. Използват се най-често при постоянните зъби на децата. Силантите са по-неустойчиви от обтурационните материали и това налага периодичната им подмяна (веднъж на няколко години). Зъбните СИЛАНТИ са ефективни в защитаването на зъбите и с това, че съдържат флуор, който допълнително минерализира зъбите и ги прави по-здрави и устойчиви на кариес.
Още с поникването си, постоянните зъби са предразположени към възникване на кариеси. Малките "ямки" и фисурите /цепчиците/, също могат да задържат храна, която като престои повишава риска от кариеси. Затова, за да се предотврати това /поне голям процент от кариесите/, се използват силантите.
По принцип всеки зъб, който съдържа участъци предразполагащи към развитие на кариес трябва да бъде предпазен със силант. Това са най-често дъвкателните повърхности на кътниците и лингвалните повърхности на горните фронтални зъби. При силанизирането (запечатването на зъба), фисурата се покрива от материала (защитна покривка) и дъвкателната повърхност става по-гладка, като в същото време не задържа плака. Силанизираните зъби са по-лесни за измиване и по-защитени към развитие на кариес. Подобна практика има във всички скандинавски страни и в някои европейски. 95 % от децата в Япония също са със силанти. Поставянето на един силант е между 15 и 50 лв.
-------------
9953 постоянни зъба на деца се вадят годишно в България по задължителното здравно осигуряване т. е.по здравна каса. Обикновено при децата се вадят 6-ите зъби, които са дъвкателни. При тях най-често се развиват кариеси и в самите зъби има падини, което прави лекуването им изключително трудно.
Положението при възрастните е трагично по отношение на броя на извадените постоянни зъби.
33 % от българите редовно си купуват четка за зъби, а 36 % - паста и четка за зъби. Останалите около 65 % просто не си мият зъбите.
Само 20 % от нуждаещите се деца, ползват пакетът от задължителното здравно осигуряване независимо, че повечето от дейностите са платени от НЗОК.
Като първа мярка за борба с тревожната статистика, МЗ ще финансира силанизирането, с което ще се предотврати задържането на плака и образуването на кариеси.
------------
У нас 46% от децата в кърмаческа възраст до 2-я месец пият подсладена вода;
79% от тях на 2 месеца се захранват с плодови сокове;
След 3-я месец между 40-50% от бебетата получават адекватното количество калций.
------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар