Translate

сряда, 27 април 2011 г.

Д-р Цветан Райчинов: Джипи от Варна предложи поскъпването


Общопрактикуващият лекар от Варна д-р Атанас Константинов предложи цената на прегледите да се увеличи с 10 на сто, като най-евтиният да не пада под 24 лева. Така се опита да си измие ръцете с колега председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Гласувахме го на базата на Етичния кодекс, който предвид Закона за съсловните организации ни дава основание да вземаме решения, опита да обясни  д-р Райчинов. БЛС е определял цените си и при създаването си през 1921 г., а ние сега сме много близо до условията тогава, направи неумела препратка докторът.
По думите му в решението за постъпването на лекарските прегледи нямало нищо странно. Според него така на пациента се гарантирало по-добро качество. Д-р Райчинов обаче не успя да уточни как точно ще стане това, нито дали БЛС ще следи дали докторите на частно си вършат работата съвестно, след като са си увеличили таксата. Той се измъкна с обяснението, че никой здравноосигурен не бил задължен да плаща, а минавал безплатно по линия на здравната каса. Председателят на съсловната организация обаче не можа да даде адекватен отговор и на въпроса защо се налага лекари, работещи по договор с НЗОК, да препращат болните в частните си кабинети, където да ги преглеждат и лекуват платено. „Аз на по-ниска цена няма да работя, дори съдът да отмени решението на събора”, категоричен бе предложилият минимална цена от 24 лв. за преглед джипи от Варна д-р Атанас Константинов. Самият аз от три години работя на тарифа 25 лв. за преглед  и никой не може да ме накара да я сваля, подчерта той.
Той разказа, че икономическо проучване, поръчано от БЛС, установило още през 2008 г., че минималният лекарски преглед възлиза като разход на не по-малко от 22,50 лева. Резултатите от проучването били докладвани на събор на съюза през 2008 г. На тази база и предвид инфлацията той предложил минималната такса на частно да бъде фиксирана на 24 лева, което представлява 10 на сто от минималната работна заплата. Д-р Атанас Константинов не скри, че на събора в събота имало предложения дори тя да не пада под 30 лева.
В-к „Монитор”

Няма коментари:

Публикуване на коментар