Translate

събота, 2 април 2011 г.

Кръгла маса на тема „Всеки ден пълноценна грижа за здравето“ бе проведена в столицата в края на март

По време на нея водещи медицински специалисти дискутираха теми, свързани с пълноценната грижа за здравето, като значително се наблегна на проблема, свързан със затлъстяването.
Целта на кръглата маса на тема „Всеки ден пълноценна грижа за здравето“, организирана от Софарма АД и община Триадица, е да насърчи хората да се погрижат за своето здраве и да наблегнат на природо съобразното хранене.
Според изследване на Световната здравна организация (СЗО) близо 1,6 милиона възрастни, в световен мащаб, са с наднормено тегло; 400 милиона страдат от затлъстяване и над 20 милиона деца под 5-годишна възраст са с излишни килограми. СЗО предвижда, че през 2015 г. броят на хората с наднормено тегло ще надвишава 2,3 милиарда, а над 700 милиона ще страдат от затлъстяване.
В лекцията си „Кога да приемаме витамини?“ лектор доц. Д. Попова, завеждащ катедра по метаболитни заболявания и диететика на УБ „Царица Йоанна“, наблегна на това, че при затлъстяване е възможен витаминен дефицит. При продължително подлагане на витаминна недостатъчност се намалява работоспособността, влошава се здравният статус и в тежки случаи може да се стигне до леталитет (смърт). Дефицитът на витамините А, B1 и C може да предизвика намаляване на апетита, а оттам и до забавяне на метаболизма на организма, което е най-мощната предпоставка за затлъстяването.
Доц. Попова акцентира, че приема на витамини е от особена важност за децата, подрастващите, бременните и кърмещи жени, за пушачите и тези, които хронично злоупотребяват с алкохол, при провеждащите ниско-енергийни и ограничителни диетични режими, както и при хората в напреднала възраст. Витамините действат благоприятно за развитието и заздравяването на определени органи като кожа, мускулатурата и др., както и за оптимизирането на функции като растеж и развитие, фертилитет, умствен и физически капацитет и т. н., което прави приема на витамини дори наложителен.
Според доц. Н. Данчев, завеждащ катедра по клинична фармакология и токсикология във фармакологичния факултет, витамините не заменят здравословното хранене, те само го допълват. Той горещо препоръча витамини Centrum,

в чиято най-нова мултиефект формула са събрани жизненоважни съставки, които спомагат за воденето на здравословен и пълноценен живот и е целево ориентиран-спрямо възраст, пол и специфичните нужди на отделния индивид.Новата мултиефект формула възстановява запасът от основните витамини и минерали, доставя енергия, предпазва от вредното влияние на оклната среда и укрепва имунитета и здравето на човека до 50 годишна възраст.За тези над нея са препоръчителни витамините Centrum Silver

.

Съдържанието на антиоксидантите A, C, E, селен, цинк, манган и мед предпазва от оксидативния стрес, на който ежедневно е подложен човешкият организъм и който е основен виновник за затлъстяването, сърдечните и мозъчни болести, както и редица други заболявания. Съгласно европеска директива от 2008 г. са завишени някои дози витамини. При минералите напр. е намалено количеството на медта.
……………..
Човешкият организъм не може да синтезира сам витамин, с изключение на витамин D в кожата, но той е в недостатъчни количества и организма не може да разчита на тази синтеза за витаминния внос на този витамин в организма. Ето защо специалистите препоръчват ежедневно, разнообразно и балансирано хранене, за осигуряване на необходимия ни витаминен внос в нашия организъм. Той особено се нарушава при хората, спазващи нискокалорични диетични режими и консумиращи изключително вегетарианска храна. При краткосрочните диети риск също има, но той и по-малък. Не бива да забравяме и факта, че витамините сами по себе си не водят до увеличаване на телесното ни тегло. Комбинирането им с някои лекарства – диуретични, антибиотични и онкологични и др., налага консултация с лекар специалист, тъй като всяко самолечение води често до грешки…
Витамините С,Е-намаляват деструктивният ефект на свободните радикали;
Витамин D,К имат изключителна роля при лечението на остеопорозата;
Витамин А,Е-от изключителна важност за кожната ре3генерация;
Витамини А, D,К, Е-при намалена двигателна активност;
Витамин Е -имат противовъзпалителен ефект и т. н.
В дългосрочен план е безопасно витамините да се приемат по 1 табл. дневно.Пациенти с лактозна непоносимост също могат да приемат витамини Centrum.
………………..
Продуктите Centrum на фирма Pfizer са на фармацевтичния пазар от 1978 г. и са маркетингов лидер сред мултивитаминните средства в над 50 държави. Богатата гама от продукти покрива специфичните нужди на отделни групи хора. Препоръчител е приема да става по време или след ядене, особено това важи за мастно разтворимите витамини. Витамини Centrum са хранителна добавка, съдържаща пълната гама витамини и минерали, в специална балансирана комбинация, осигуряваща ежедневна грижа за здравето. Действат мултифункционално, осигуряват спокойствие за здравето и допълват хранителни режими, когато организмът има най-голяма нужда от витамини, коментират специалисти.
Витамини Centrum materna са хранителна добавка, осигуряваща витамини, минерали и микроелементи, за бъдещата майка, тъй като в някои случаи тялото и ще се стреми да осигури най-напред хранителни вещества за бебето, и чак след това за нея самата.
Витамини Centrum materna DHA(докозахексаенова киселина), които вече са и на българския пазар, са разработени специално за бременни, кърмачки и планиращи забременяване. DHA играе съществена роля в ранния етап на развитие на мозъка и нервната система на плода, и е изключително важна за плода най-вече, когато мозъкът преминава периода на усилен растеж.Деостатъчният дневен прием на DHA, в периода на бременност и кърмене,1 таблетка+1 капсула, е много важен за майката и развитието на зрението и познавателните функции на плода и кърмачето.
На българския пазар вече,от началото на април т. г., е и Centrum Junior-за деца от 4 до 12 год., под формата на дъвчащи дражета.


......
DHA(докозахексаенова киселина)-е ненаситена мастна киселина, съдържаща се предимно в рибеното масло и принадлежи към т. нар. Омега-3 мастни киселини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар