Translate

сряда, 6 април 2011 г.

Световният ден на здравето, 7 април, тази година е посветен на антибиотиците

и засилващата се тенденция да си ги предписваме сами, съобщи националният консултант по микробиология доц. Тодор Кантарджиев.
Според статистиката българите приемат 80% от антибиотиците в домашни условия, а едва 20% от тях се поставят в болниците. В западноевропейските страни употребата на антибиотиците извън болничните лечебни заведения достига дори до 95%. Това показва, че е изключително важно употребата на антибиотици да става само по лекарско предписание и след микробиологично изследване, каквато е и практиката в икономически развитите страни. У нас, само в изключителни случаи, лекарите назначават антибиотик след микробиологично изследване. Най-често антибиотикът се изписва по субективна преценка на лекаря. Наблюдаваната опасна тенденция в страната показва, че пациентите много често прибягват до самолечение и си купуват свободно в аптеките антибиотици, дори от най-високия клас, без те да са им предписани от медицински специалисти. Обемът на продадените антибиотици по време на грипна епидемия пък се увеличава в пъти. В тази връзка от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) съобщиха, че започват още по-усилено да контролират и санкционират свободната продажба на лекарства, за които се изисква рецепта.
Данните от направените проверки на ИАЛ за миналата година показват, че две трети от нарушенията в аптеките са именно за даване на лекарства с рецепта без клиентът да е имал такава. От 228 наказателни постановления, 157 са били за отпускане на лекарствени продукти без рецепта, а наложените санкции са в размер на 600 000лв. Според Закона за лечебните средства в хуманната медицина санкциите за такова нарушение варират между 1000 и 3000 лева, съобщи Александър Янков, директор на ИАЛ. За да редуцира това явление, през 2011 г., от ИАЛ започват тематична проверка в аптеките за това дали се дават медикаменти по лекарско предписание без рецепта. Инспекторите от агенцията ще следят и дали лекарствата се продават от фармацевти. Специално внимание ще се обърне на денонощните аптеки. От ИАЛ имат и подкрепата на МЗ за промяна в устройствения си правилник, така че да се удвои броят на инспекторите по аптеките. В момента те са 12 за цялата страна.


-------------------------------
Неправилната употреба на антибиотиците е изключително тревожна тенденция в целия свят, която води до развитието на резистентност към тези медикаменти, тоест те спират да действат и бактериите продължават развитието си. В различните страни нивото на резистентност зависи от 3 фактора – употребата на антибиотици без лекарска рецепта, използването им в селското стопанство и антибиотичната политика в болниците. По отношение на резистентност България е в "златната среда" сред страните на ЕС. Това означава, че в България нивата на резистентност към антибиотици все още не са високи, но в съседни на нас държави като Гърция и Македония те вече са много по-високи, поясни доц. Цветан Велинов от Националната референтна лаборатория. Най – високи нива на резистентност у нас има към цефалоспорини втора и трета генерация, някои аминогликозиди и др., тъй като през последните 20 години те са използвани най-нерационално т. е. изписват се масово и организмът привиква бързо към тях. Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. Основен фактор при селекцията на резистентни бактерии в случая се явяват антибиотиците. Рискови фактори за заразяване с резистентни бактерии са болничен престой повече от пет дни, екстремна възраст, хронични болести, често повтарящи се инфекции, лечение в последните 90 дни с антибиотици, назначаване на ниски дози антибиотици, нерационални курсови (много кратки или прекалено дълги), неправилен прием, назначаване на антибиотик без нужда (при вирусни инфекции) и др. Инфекциите причинени от такива бактерии се лекуват по-дълго, с комбинация от няколко антибиотика, често тези болни подлежат на хоспитализация.
За да не се стига до болнично лечение хората трябва да употребяват антибиотици само по лекарско предписание и то за конкретния случай. Антибиотик помогнал на пациент преди година, сега при друга инфекция може да не е ефективен. При съмнение за инфекция всеки трябва да търси медицинска помощ, а не да се самолекува, съветват специалистите.
Доц. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология, подчерта, че някои антибиотиците обезсилват действието на противозачатъчните средства например и така може да се стигне до нежелана бременност. А при други комбинации се нарушава съсирваемостта на кръвта.За справяне с проблема резистентност той препоръча възпрепятстване на самолечението с антибиотици, добрата дезинфекция в болниците, както и специално обучение на медицинския персонал.

------------------------------------------------------.
Какво представляват антибиотиците и как действат?
Антибиотиците са лекарства от групата на антиинфекциозните агенти, които убиват бактериите или подтискат техни основни жизнени функции. Към групата на антиинфекциозните лекарства са още антимикотиците (действат срещу гъбички), антивирусните и антипаразитните медикаменти и ваксините. Антибиотикът се свързва със структури само в бактериалната клетка, които са уникални и нямат аналог в клетките на хората и животните, затова са ефективни и сравнително ниско токсични. У нас има разрешени за употреба 61 вида антибиотика. Те се продават под 197 търговски имена и 375 лекарски форми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар