Translate

вторник, 19 април 2011 г.

БЛС реши на 52-я извънреден събор да наложи минимална цена от 24 лв. на прегледите без направления


Това обаче противоречи на два здравни закона, според които лечебните заведения сами определят цените за всичко, което не се плаща от НЗОК.
Досега минимумът не беше определен от БЛС и всеки лекар, медицински център и болница решаваха сами колко пари да искат от пациентите.
С определянето на долния праг, на консултацията със специалист, тези лекарите, които не го спазват, нарушават правилата за професионална етика и според закона за съсловната им организация могат да бъдат наказани с порицание, глоба до 5 минимални работни заплати или временно отнемане на правата за практикуване. За изпълнение на решението ще следят членовете на 28-те подразделения на етичната лекарска комисия в страната.
-Решението за налагане на минимална цена на частните прегледи бе взето заради много случаи на определяне на необосновано ниски цени. Сумата от 24 лв. е преценена от БЛС като обективна и тя е 10% от минималната работна заплата, коментира председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Според него 12 лв. е абсурдна цена на преглед, която няма как да покрива разходите. Такива цени обикновено се предлагат от колеги, настанени в помещения в общински и държавни заведения, където не се плащат високи наеми. Тези ниски цени водят до нелоялна конкуренция, поясни д-р Райчинов.
Определянето на минимален праг от БЛС е залегнало в чл. 57 на Етичния кодекс, който е приет още през 2003 г., заяви зам.председателят на лекарския съюз д-р Юлиан Йорданов и допълни, че сега новото е, че се определя какъв да бъде този праг.
От МЗ пък обявиха, че фиксирането на минимална цена ограничава конкуренцията, ще ощети и лекари, и пациенти и е в разрез със здравното законодателство в страната.
-Струва ми се, че не е това начинът в една пазарна икономика да се определят такива минимални цени. Не съм убеден, че цените могат да бъдат едни и същи в големия град и в малките населени места. Мисля, че този текст ще увисне във въздуха, коментира пред bTV здравният министър д-р Стефан Константинов.
------
-Решението на Българския лекарски съюз да бъде въведен минимален праг от 24 лв. за преглед е поредната сензация в здравеопазването. Бях на лекарския събор в началото, никой не говореше за такива промени. Затова се изненадах, че има такова решение. Наистина лекарите имат право да определят хонорари. Това е съвсем нормално, да имат цени за труда си. Например цената на здравната каса е твърде ниска, започва от 8 лева прегледът, но там стои и подписът включително на председателя на лекарския съюз в консултативния съвет. Аз неволно се сещам за това, какво ставаше с хляба, когато цената се вдигаше, и всичките тръгваха да разследват хлебопроизводителите дали има някакво картелно споразумение. В момента знаете какво се говори за цените на горивата. Струва ми се, че не е това начинът в една пазарна икономика да се определят такива минимални цени, а още повече не съм убеден, че цените могат да бъдат едни и същи в големия и малкия град. Този текст ще увисне във въздуха. И много ми е интересно да видя как ще може да се прилага реално. Няма да съм първият, който е изразил несъгласие с тези неща и как ръководството е решило да отнема лекарски права? Тук изобщо не става въпрос за такова нещо, а за принципни постановки и дали това в държава, член на Европейския съюз, е възможно. Имали сме много пъти дискусии, участвал съм в тях и преди да стана министър, и не трябва да се бърка желанието за по-високи доходи с опитите административно това нещо да бъде наложено. Мисля, че това няма как да се случи. В случая имаме една организация, която, от една страна, договаряше с касата и е приела определени условия, сега изведнъж се казва цена минимална, и най-вече, най-притеснителното, заплахите, които след това се отправят, че ще бъдат взети лекарски права, заяви здравният министър пред в-к”Стандарт”.

------
Решението на Българския лекарски съюз да въведе минимален праг на цената на частните прегледи е картелно споразумение и може да бъде атакувано по Закона за защита на конкуренцията.Ако лекарите въведат горен праг на цените, това вероятно ще наруши принципите на пазарната икономика, но няма да има характера на картелно споразумение. В този смисъл всеки пациент би могъл да атакува в Комисията за защита на конкуренцията въвеждането на долна ценова граница на прегледите, за да се обяви това решение за нищожно. Отделно Комисията за защита на конкуренцията, може и да се самосезира сама, ако реши, каза Асен Георгиев, главен юрист на Центъра за защита правата в здравеопазването.
------------
Без съд за джипи, ако оперира неуспешно

Лекарският събор описа 10 вида медицински грешки

Съдебна отговорност ще носят само онези лекари, допуснали грешки по немарливост или умишлено, а не заради недостатъчна квалификация. Това е едно от новите тълкувания по въпроса в кои случаи медиците носят отговорност за неуспешното лечение на пациента. Промените бяха оповестени в края на извънредния 52 събор на Българския лекарски съюз в с. Равда.
Ако джипи направи неуспешна операция, той не трябва да бъде съден, защото не притежава квалификацията на хирург.
Общо 10 вида грешки бяха описани в класификация, съставена от БЛС.
Личните били само 2% от нещастните случаи според справка на съюза. Грешките биват още системни, административни, поради недостиг на лекарства и др. Понятието „лекарска" бе заменено с „медицинска", както било на Запад.
Национален регистър на трудните за диагностика и лечение случаи ще бъде създаден до края на 2011 г., съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
По-рано здравният министър д-р Стефан Константинов разкритикува идеята всяка болница да има информатор, който да събира данни за грешки на колегите му. „Стига толкова агенти и информатори. 20 г. се чистим от ДС. Лекарските грешки са като грешките във всички професии и има достатъчно институции, които да ги установят - заяви той. - Човек, когато е съгрешил, трябва сам да си понесе отговорността. А не да се каже: Лекарите поемат отговорността, защото има грешки в системата. Тях ги поемат политиците."
Така съборът реши да смени названието медицински информатор с анализатор. „Целта е, ако някъде нещо се е случило, то да не се повтаря в други лечебни заведения", коментира д-р Райчинов. Оповестяването щяло да е анонимно, без да се споменават имена на болници и конкретни лекари. Идеята е медицинските екипи да се поучат от вече допуснати грешки и да ги избягват. Според д-р Райчинов министърът не разбрал напълно системата, тъй като не успял да остане и да чуе презентацията за нея.
„Няма никаква драма, този анализатор нито ще бъде ДАНС, нито ще диша във врата на колегите си, той просто ще събира една информация, от която всеки ще може да се ползва, за да се учат от грешките на другите", разясни той.
Съюзът не успя да се преобразува в лекарска камара, защото идеята не събра достатъчно гласове. Без съществени промени остана и етичният кодекс на БЛС. „Решихме да бъде създадена лекарска експертна комисия - една централна и няколко областни, които да проверяват, когато е необходимо, случаите с допуснати медицински неблагополучия", съобщи още д-р Райчинов.
НЕЛИ ИВАНОВА, ДИМЧО РАЙКОВ
В-к „24 часа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар