Translate

четвъртък, 28 април 2011 г.

Фармацевтите с национален протест на 27 май пред Министерския съвет

От 9 до 27 май аптеките ще протестират, поетапно в различните градове на страната, срещу приетият от МС, проектозакон за лекарствените продукти в хуманната медицина, на 20 април, съобщиха от Българския фармацевтичен съюз (БФС).
Съгласно изготвеният от тях план, на протестните действия, се дава 10 дневен срок - от 27 април до 8 май т. г., на правителството за провеждане на среща с БФС.
Фармацевтите искат среща с министър-председателя Бойко Борисов, с министъра на финансите Симеон Дянков, с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов и с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, за да обсъдят състоянието във фармацевтичния сектор и предстоящите промени. При отхвърляне на техните искания, те планират продължаване на ефективните протести.
-Дали ще протестираме не зависи от нас, а от това ще има ли среща и какво ще се реши на нея. Ще направим график, за да няма хаос. Аптеките ще спират работа за по час-два, но във време, в което няма да се нарушават правата на пациентите, заяви магистър фармацевт Мирослав Ненчев, председател на БФС, но не уточни колко общо аптеки биха затворили врати в страната. По думите му обаче подкрепа ще получат от над 90% от фармацевтите в България.
Ръководството на БФС изрази, както категоричното си недоволство от това, че проектозаконът не е обсъден нито с тях, нито с пациентските организации, така и несъгласието си относно промяната в закона за лекарствата, с която се разрешава хора без фармацевтично образование да работят в аптека, с козметика и хранителни добавки. Последните не са за подценяване, тъй като взаимодействат с лекарствата и понякога им пречат дори, а познанието за тях го имат единствено и само магистър-фармацевтите, твърдят представителите на БФС.
Според тях реална е опасността неквалифицираният персонал да продават и лекарства, за да може да се спестява от заплатите за фармацевтите. Те изразиха и друго опасение, че заради тях и либералните разпоредби в закона има риск и над 2/3 от 7000 помощник-фармацевти да останат на улицата.
От фармацевтичния съюз са против премахване ролята на Висшия съвет по фармация, в издаването на разрешения за отваряне на аптеки прехвърляне на функциите му на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), защото така се премахва публичността в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти. Недопустимо е тези разрешения да се издават от ИАЛ, която е контролен орган и няма съответните експерти. Тази дейност би трябвало да се повери на съсловната ни организация, смятат фармацевтите, които отхвърлят и създаването на нова комисия към МЗ, в която е предвидено да участват само представители на НЗОК и на различни министерства. Това премахва прозрачността в определянето на лекарствата, заплащани с публични средства и ние категорично не сме съгласни с тази административна реформа, защото тя ще създаде възможност едни пет човека да контролират всичко, смятат още фармацевтите.
Представителите на различни пациентски организации, участващи в пресконференцията, единодушно обявиха че ще подкрепят протестите и исканията на фармацевтите.
БФС ще протестира срещу липсата на прозрачност в лекарствената политика и постигане на обществен консенсус, в защита на здравето и живота на пациентите от неквалифицирани услуги и отпускане на лекарствени продукти в нерегламентирани обекти и др.
Маг. фарм. Ненчев прогнозира, че както сега се говори активно за лекарските грешки, в бъдеще ще започне да се говори и за фармацевтични грешки като даде пример с грешка при изписването на лекарство за кръвно и на лекарство за висока кръвна захар, които завършват на една и съща сричка.. Той подчерта, че БФС е несъгласен и с реформирането на лекарствоснабдяването в България, което е прието без предварителното обсъждане и без публичност на готвените промени.
-Като изключим синхронизирането с европейските директиви, всички останали чести промени/поправки в закона, правени без широко обществено обсъждане, будят съмнения за бизнес поръчки, обслужващи политически, икономически, корпоративни и др. интереси, но в никакъв случай не защитават интереса на пациентите, твърди Ненчев. В един момент, когато се въвежда Български държавен стандарт за кюфте, за кебапче, за наденица, значи ни интересува какво ядем, а какво пием за здравето, с което по-директно може да ни го увреди, излиза, че не ни интересува. Това е парадокс, посочи той и продължи, че НЗОК изисква от аптеките да поддържат двойна наличност на едни и същи лекарства, като по този начин те са принудени да влагат ненужен финансов ресурс т. е. да „замразяват” оборотни средства. Така например ако пациентът иска да си купи лекарството, което се реимбурсира от НЗОК и е с рецепта, аптеката трябва да му даде от медикамента, закупен от здравната каса, но ако е без рецепта - аптеката ще трябва да му го продаде от другата наличност на същото лекарство, обясни Ненчев. Лекарствата в аптеките не са собственост на здравната каса, допълни той и заяви, че БФС не е съгласен и с това изискване на НЗОК и предлагат държавата да се съобрази с исканията на Обществения съвет в здравеопазването и цените на лекарствените продукти по лекарско предписание да бъдат фиксирани. Не искаме да предизвикваме хаос и с нас да се заиграват политически партии, категоричен бе председателят на фармацевтичния съюз.
Зам. председателят на БФС маг. фарм. Аделина Любенова съобщи, че съществуват нерегламентирани пунктове за продажба на лекарства като за пример даде Симитли и Благоевград.
Тя подчерта, че фармацевтите ще настояват да се засили държавния контрол върху тези рекламни пунктове, както и върху други неоторизирани обекти, в които на територията на цялата страна се отпускат лекарствени продукти. Според нея тази дейност се развива със знанието на държавата. И предупреди, че ще сезират компетентните органи за това, че в рекламни пунктове в малки населени места се продават лекарства без никакви разрешителни лицензи.
Според ръководството на БФС управляващите предприемат реформа в ценообразуването на лекарствата, която ще е с тежка цена за обществото. Те настояват промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да се извършат след съгласуване със съсловните организации.
-Наистина се подлага здравето на пациента на риск, каза председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Той коментира промените в закона като незачитане на обществените интереси и изрази надежда, че институциите ще отговорят адекватно, че парламентът ще спре законопроекта и че ще бъде изработено лекарствена политика и адекватно законодателство, но съвместно с пациентските организации и фармацевтичния съюз.
От Конфедерация защита на здравето обърнаха внимание, че законопроектът на правителството касае и ценообразуването и определиха приетите от МС промени като недоглеждане.
Според Иван Димитров, от Български пациентски форум и секретар на Асоциация на пациенти с бъбречни заболявания, ако проектозаконът бъде приет в този му вид, най-потърпевши и страдащи ще са пациентите.
Проблемите с лекарствата за онкоболните са пряко следствие на една промяна, която бе извършена в края на миналата година, а именно прехвърлянето на търговете за лекарства от МЗ към болничните заведения, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).
По думите му в края на месец април голяма част от болничните заведения не са приключили търговете, което практически означава, че те не са подсигурили лекарства за онкоболните пациенти, а през последните две-три седмици са зачестили и сигналите от тях, че не могат да се снабдят с необходимите им онкологични лекарства.
-Пациентите са принудени да просят по фирмите за единични опаковки, за да могат да си вземат лекарството, но за съжаление вече фирмите им отказват и тези пациенти са принудени да си закупуват сами лекарствата за лечение. Ние предупредихме още в началото на година, че това ще се случи, припомни д-р Хасърджиев. За съжаление, сега сме свидетели на един от най-черните сценарий, който ще се задълбочи през следващите седмици. Едно от възможните решения е МЗ да проведе паралелен централизиран търг, който да покрива нуждите в подобни ситуации, когато болниците все още не са си подсигурили медикаментите. Втората възможност е да се ускори процеса на преминаване на всички лекарства за реинбурсиране към НЗОК. За огромно съжаление и двата варианта ще струват допълнително средства на държавата и на данъкоплатеца, допълни той и предупреди, че вземането на решения за лекарствата без одобрението на браншовите и пациентски организации може да се окаже изключително опасно.
От МЗ,със съобщение до медиите, отговориха, че промените са били предварително обсъдени със съсловните и пациентски организации. От здравното министерството твърдят, че промените не са фундаментални, тепърва ще се изготвя цялостна нова лекарствена политика, а фармацевти и пациенти ще имат статут на наблюдатели без право на глас в новата комисия.
От асоциацията на Собствениците на аптеки (АСА) пък заявиха, че не виждат проблем. А отправените провокации и подбудителство към протести от малка част фармацевти не кореспондира с мнението на цялата фармацевтична гилдия.
-Това е все едно да се притесняваме, че в един самолет стюардесата ще седне на мястото на пилота и заради това да забраним стюардесите. Просто е супер нелогично, каза Николай Костов, председател на АСА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар