Translate

сряда, 27 април 2011 г.

За първи път в България ще бъде отбелязана Международната седмица на заболяванията на щитовидната жлеза, в периода 23 – 29 май.

Световното събитие тази година ще бъде под мотото „Гуши и възли“, като организатори на кампанията у нас са Мерк Сероно и Фондация „Общество и здраве“. Целта на инициативата е повишаване на информираността на пациентите, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят своевременно лекарска помощ.
По повод на международната седмица от 26.04.2011 до 14.05.2011 ще се проведе Национална скринингова кампания, в рамките на която ще се извършат безплатни профилактични прегледи в 12 български града.
С помощта на специално оборудван за целта микробус, т.нар. тиромобил, ще се направят безплатни профилактични прегледи и ехографско изследване на щитовидната жлеза в следните български града: Благоевград (26.04 и 27.04), Сандански (28.04), Дупница (29.04), Перник (30.04 и 04.05), Кюстендил (02.05 и 03.05), Радомир (04.05), Пазарджик (05.05), Хасково (09.05), Харманли (10.05), Кърджали (11.05), Елхово (13.05) и Смолян (14.05).
Резултатите от скрининговата кампания ще бъдат обобщени на специална пресконференция по време на Международната тироидна седмица.
Целта на скрининга е да бъдат прегледани хората, които не са диагностицирани до момента и/или попадат в рискова група. Заболяванията на щитовидната жлеза са често срещани в световен мащаб, особено при жените. Има няколко етапа от живота на жената, през които тя е по-уязвима по отношение на щитовидните заболявания и е желателно да се прегледа профилактично. Тези рискови периоди са:
  • по време на пубертета и първата менструация
  • когато е бременна и първите шест месеца след раждането
  • по време на менопаузата
Независимо от пола, човек попада в рискова група и ако:
  • има фамилна обремененост
  • страда от автоимунно заболяване като диабет тип 1, псориазис, ревматоиден артрит и др.
  • е над 50 години
----------
В последните години честотата на щитовидните заболявания нарасна значително, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тироидни заболявания, като те се срещат осем пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.
Щитовидната жлеза е „главен регулатор“ на метаболизма и играе ключова роля за нашето здраве. Тя е малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тироидни хормони, жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечно-съдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др. Тези заболявания са хронични и нелекувани навреме могат да доведат до тежки сърдечно съдови заболявания (аритмии, артериална хипертония, атеросклероза, стенокардия, миокарден инфаркт), безплодие, спонтанни аборти.
Не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми и от съществено значение е хората да знаят какви признаци да търсят, за да се обърнат своевременно към лекар ендокринолог.  Нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза могат да бъдат ефективно лекувани. От съществено значение са ранното диагностициране и редовната профилактика.
За Групата Мерк
Merck е най-старата фармацевтична и химическа компания в света, основана през 1668 година. Групата Merck с повече от 40,000 служители в 67 страни по света осъществява своята дейност чрез четири фирмени дивизии:
-          Merck Serono: Лекарства по лекарско предписание (ендокринология, кардио-метаболитна грижа, онкология, невродегенеративни заболявания, безплодие)
-          Consumer Health Care: Продукти без рецепта (ОТС) за превантивна медицина и ежедневна грижа при леки оплаквания
-          Merck Millipore: Продукти за изследователска дейност в областта на протеините и клетъчната биология; химикали за лабораторни цели, консумативи и услуги; продукти за химическата и биофармацевтичната индустрии
-          Performance materials: Материали за дисплеи и осветление, пигменти за пластмаси, материали за печатни платки, покрития, продукти за козметичната индустрия

През 2010 г. инвестициите на Merck Serono за научно-изследователска дейност възлизат на € 1,167 милиона – около 20% от общите приходи на дивизията. Компанията разработва 25 проекта в етап на клинично разработване, като се фокусира върху нерешени медицински проблеми. Merck осъществява стопанска дейност под контрола на Merck KGaA, регистрирана на Франкфурктската стокова борса през 1995. Представителството на Merck в България официално e открито в края на 2009г. До тогава продуктите са разпространявани от дистрибуторска компания.

За фондация „Общество и здраве“
Фондация  „Общество и здраве“ е създадена в началото на 2011 г. с мисията да развива и  утвърждава духовните ценности в областта на гражданското общество и да защитава спазването  на човешките права в  здравеопазването. Екипът от професионалисти на фондацията работи за създаването на условия за широк обществен дебат и публично обсъждане на обществените отношения в сферата на здравеопазването и отношенията гражданин/пациент – държава чрез осъществяване на проектни цикли и здравна просвета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар