Translate

понеделник, 18 април 2011 г.

"Софарма" цели да реализира 12% ръст на приходите си през 2011 г.

Огнян Донев, изпълнителен директор на „Софарма АД”, каза на пресконференция, по повод тазгодишната среща с инвеститорите на компанията:
-Като производител сме заинтересовани да няма ДДС на лекарствата или ако има такова, то да бъде на по-ниска ставка, както е при туризма. До момента няма чуваемост от финансовото министерство. За сега то е против въвеждането на диференцирана ставка за лекарствата. Да успееш в страна като България е професионална мечта на всеки, но човек не може да е щастлив в държава, в която макро рамката е в положение, където се спори дали минималната работна заплата да се увеличи от 240 на 270 лв. Тази ситуация е „антихуманна".
През 2010 г. „Софарма" постигна най-високите резултати в своята 10-годишна история. Приходите от продажби възлизат на 209 млн. лв. Бележим ръст от 12% и нетната печалба от 40.5 млн. лв.. За първото тримесечие на т. г. нашата компания също бележи ръст от 13%, което потвърждава, че тази десетгодишна тенденция към високи приходи продължава, като се запазва доминиращата роля на чуждестранните пазари в приноса към приходите от продажби. Целта на "Софарма", лидер на българския пазар, е да реализира ръст на приходите от около 12% през 2011 г. - толкова, колкото и през последните 2 години. Голямата ми мечта е да засилим присъствието си в Турция, както и, разбира се, в Гърция. В момента " фармацевтичната ни компания e на огромния турски пазар с продажба на болнични продукти. Тя заема и голям сегмент от болничния пазар у нас. До края на т. г. предстои да пуснем още 6 нови лекарствени продукта. Очакванията ни са да развием по-силно и присъствието си и на Балканския регион. Но всичко малко зависи и от щастливата звезда – да срещнеш правилните хора в правилният момент.
Донев съобщи, че основните им външни пазари, са Русия, Украйна и Казахстан. През тази година допълнително ще работят за развитието на дейността си в Балтийския регион, включително Полша, който се очертава, като място със значителна тежест за бизнеса на компанията. В края на миналата година е започнато изграждането на два таблетни завода в Белград и София. А от 18 април т. г. стартира и новият им проект със социална насоченост - „Ние за обществото". В 4-ри столични аптеки, всеки желаещ ще има възможност да измери кръвното си налягане, пулс и тегло, а пушачите и обема на дишането си със специален уред Smoke check. Това са аптеките „Сейба” в магазините на търговската верига „Кауфланд” в Банишора, Дружба, Младост и Овча купел. От 21.04.т. г. това ще бъде възможно и в новооткритата аптека „Сейба” в Кауфланд Надежда. Измерванията се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни. Социалната услуга ще се предлага за напред и в други посещавани аптеки в столицата и в страната.
Следващите етапи на проекта „Ние за обществото” включват в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и насоченост към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество.
Изпълнителният директор на фармацевтичната компания обясни, че в България дружеството не притежава аптеки. То има такива, чрез своите дъщерни дружества, във Витебск и в Минск. Според него секторът не се развива, заради лобито на български фармацевти, които нямат поглед към бъдещето и правят всичко възможно да запазят своето досегашно статукво.
В момента обстановката в страната е такава, че не се правят резки промени. Като премине това „политическо цунами” има заявка и от МЗ за това, се надяваме здравната реформа да се случи, каза още председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 
По думите на Донев най-късно до септември/октомври очакват аптеките да бъдат свързани електронно с НАП, тъй както това се е случило с бензиностанциите. Имат разговори и с ИАЛ, за да се въведе единна номенклатура за лекарствените медикаменти.
Според него голям проблем е сивия сектор във фармацевтичния бизнес, който е между 30% и 50%, и пречи, както на компании като "Софарма", така и на всички чужди инвеститори.
Той подчерта, че най-логично изглежда компанията, която издава „24 часа" и „168 часа", предвид на сравнително по-простата управленска структура на собствеността да е първата, която ще успее да направи първично публично предлагане на акции на борсата, което ще рече, че те ще се търгуват на Българската фондова борса. Листването ще започне най-рано в периода между осем и дванадесет месеца.
Донев съобщи още, че до края на лятото или най-късно до края на годината очаква и „Софарма“ да бъде листната на Варшавската фондова борса.  
Ще гласувам за разпределянето на дивидент през тази година във всичките ни дружества, каза още Донев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар