Translate

сряда, 6 април 2011 г.

Използването на планова контрацепция като метод за предпазване от нежелана бременност у нас е около 10 пъти по-ниско от средното за Европа

Това стана ясно, при обявяването на старта на националната анти-аборт кампания “Не оставяй живота си на случайността”, на 04.04.т.г.. ”
Кампанията е организирана от Българско дружество по акушерство и гинекология (БДАГ) и Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСПСЗ) и има за цел - повишаване здравната култура на младите хора в България, по-голяма осведоменост и предоставяне на надеждна и достоверна информация относно начините за предпазване от нежелана бременност и най-често предаваните полови инфекции.
Над 50% от тийнейджърите в страната се информират по проблемите на сексуалното здраве най-вече от интернет. Ето защо новия уеб сайт www.antiabort.bg ще бъде техен незаменим консултант в тази област.
Сайтът предоставя още и информация за това към кого могат да се обърнат те за съвет и как да намерят най-близкия до тях акушер-гинеколог.
Данните от проведена през 2010 г. анкета в 60 елитни гимназии в страната, сред 2655 ученички от десети клас показват, че 60% от тях смятат, че най-сигурната контрацепция е презервативът. 12% се предпазват от бременност чрез прекъснат полов акт. Над 34% от запитаните не посещават акушер-гинеколог, а 31.5% от тях прибягват до лекарска помощ само при оплаквания. Особено притеснителен е и фактът, че около 35% от анкетираните не използват никакви средства за предпазване от нежелана бременност. Културата на гимназистките у нас по сексуално-здравните въпроси е много ниска, е основния извод от анкетата.
Специалистите от БДАГ и БАСПСЗ са убедени, че сексуалното образование като част от задължителната програма в училище е най-добрият път за намаляване на абортите сред младите момичета. В Швеция, Дания, Норвегия например децата още от ранна училищна възраст, след 9-10 годишна възраст, вече имат уроци по сексуално здраве и хигиена на живот. В резултат на това като цяло в скандинавските страни броят на абортите е минимизиран до такава степен, че дори е проблем да се покаже манипулацията на студентите-медици.
…………………………………………

Няма коментари:

Публикуване на коментар