Translate

петък, 4 март 2011 г.

Конфедерация „Защита на здравето” приема идеята „Фондът за трансплантации” да се преструктурира

От Конфедерация „Защита на здравето” считаме, че идеята „Фондът за трансплантации” да се преструктурира към „Фонда за лечение на деца” и към „Комисията за лечение в чужбина” е приемлива, стига да има гаранции от страна на МЗ, че пациентите, които са одобрени за лечение от началото на съществуването на фонда до окончателното му преструктуриране, ще получат своето финансиране и ще им бъде осигурени възможности за трансплантации в чужбина, се посочва в тяхното изявление.
Очакваме и гаранции от МЗ, че пациентите, нуждаещи се от трансплантации, които не могат да бъдат осъществени в България, ще получат пълна възможност за кандидатстване за трансплантиране в чужбина.
Надяваме се това преструктуриране да оптимизира процедурите по одобряване и изпращане на български граждани за трансплантации в чужбина.
Ние като пациентка организация смятаме, че България има висок потенциал за трансплантации - много добри специалисти с доказан опит, с които можем да се гордеем, добра практика и бихме работили за популяризирането на донорството, създаването на донорска мрежа.
Смятаме, че МЗ и ИАТ също трябва да насочат усилията си в тази посока, но не само на думи, а с реални действия.
В тази връзка бихме искали да заявим, че очакваме предложение за разрешаването на другия повдигнат въпрос - директорът на Изпълнителната Агенция по трансплантации ИАТ - д-р Теодора Джалева и нейната невъзможност да се справи с дейността.
Искането на оставка е много труден и мъчителен въпрос, това е едно решение, което ние взехме с голяма трудност и осъзнавайки цялата отговорност.
Самото искане на оставка като акт, за Конфедерация „Защита на здравето”, е по-скоро сигнал, че нещо не е наред в ИАТ.
Ще посочим един-единствен факт.
На 16 февруари 2011 г от МЗ и ИАТ в рамките на два часа излизат три прессъобщения до медиите с една единствена цифра за 2010 г: броят на донорите. Тези прессъобщения всеки път са с различна информация?!?
Това са прессъобщения, които целят на покажат на обществото чрез медиите колко добре работи ИАТ.
Ние, като пациентска организация, не можем да имаме доверие на директора на ИАТ, след като дори не може да посочи точния брой донори за 2010 г месец и половина след приключването на годината.
Става въпрос за петдесетина донора. Не за хиляди.
Не бихме искали да навлизаме изобщо в повече подробности от отчетите на ИАТ.
Факт е, че директорът на ИАТ д-р Джалева не се справя с работата си, което е отчетено и с проверка от МЗ миналата година.
Д-р Джалева няма нужния мениджърски опит, не може да обедини нито пациентите, нито лекарите, нито пациентските организации.
За толкова време тя не счете за нужно да се срещне с нас, като пациентска организация, за да се опита да потърси общ път с нас.
Явно е, че проблеми има.
Ние заявихме на пресконференция, че има съмнения в обществото доколко всички болници отговарят на критериите за трансплантации.
Защото изпълнението на критериите е гарант за качество.
До този момент нямаме отговори на този въпрос.
Конфедерация „Защита на здравето” категорично подкрепя донорството и винаги бихме участвали в разяснителни инфорационни кампании.
И бихме искали да се обърнем чрез медиите към близките на потенциалните донори.
Дарявайки частица от обичания от вас човек, вие давате живот и обич за друг човек.
И независимо от трудния административен път на тази частица, вие дарявате щастие, се посочва още в изявлението на пациентската организация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар